Hlavní obsah

Magdalena Kožená zahájila divadelní sezónu v Jablonci nad Nisou

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 2. září se v kostele Nejsvětějšího srdce Ježíšova konala koncertní událost, která přesáhla hranice nejen města, ale i Libereckého kraje. Na programu tu byl koncert mezzosopranistky Magdaleny Kožené a světového varhaníka Christiana Schmitta.

Foto: Petr Mráček

Magdalena Kožená v Jablonci nad Nisou

Článek

Magdalena Kožená, která se narodila před 40 lety na Moravě, je jednou z nejvýznamnějších českých operních umělkyň současnosti. Jejím manželem je britský šéfdirigent Berlínských filharmoniků Sir Simon Rattle, se kterým má syny Jonáše a Miloše. Za interpretaci francouzské operní tvorby se stala v roce 2003 rytířkou Řádu umění a literatury Francouzské republiky neboli Chevalier des Arts et Lettres.

Za své nahrávky získala pěvkyně prakticky všechna významnější ocenění udělovaná hudebními časopisy včetně prestižní Gramophone Award pro Umělce roku 2004. Nahrávka Fragmentů k opeře Julietta Bohuslava Martinů v titulní roli s Magdalenou Koženou, za doprovodu České filharmonie pod vedením Sira Charlese Mackerrase, zvítězila v roce 2009 na Gramophone Awards v kategorii Recital.

V pondělním koncertním vystoupení zazněly skladby světových autorů Henryho Purcella, Hugo Wolfa, Franze Schuberta, Richarda Strausse, Antonína Dvořáka a Georgese Bizeta. Po více než devadesátiminutovém vystoupení následovaly bouřlivé ovace plně zaplněného kostela. V publiku byl mezi významnými hosty i ministr kultury v demisi Jiří Balvín.

Městské divadlo v Jablonci nad Nisou tak vstoupilo do své šestnácté divadelní sezóny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám