Hlavní obsah

Liga proti rakovině Brno opět pořádá Plavbu za zdravím

Novinky, Simona Polcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Popatnácté vyrazí letos od břehu Brněnské přehrady v neděli 9. září Plavba za zdravím. Akce, kterou pravidelně pořádá Liga proti rakovině Brno, hlásá zdravý životní styl a přináší informace o výživě i prevenci onkologických onemocnění.

Foto: archiv LPR

Plavba za zdravím nabídne debatu s odborníky z Masarykova onkologického ústavu.

Článek

Plavba zároveň propojí osvětu se zábavou, neboť vedle debat s odborníky z Masarykova onkologického ústavu nabízí i vystoupení herce a zpěváka Davida Janíka s kapelou Golden Delicious.

„Myšlenka na Plavbu za zdravím se zrodila při znovuobnovení činnosti Ligy, kterou vedla doktorka Milana Šachlová, dnes čestná předsedkyně sdružení. Snahou bylo uspořádat v neformálním prostředí setkání zdravotníků s pacienty a jejich rodinnými příslušníky či lidmi, které daná problematika zajímá, ale bojí se zeptat. Toto poslání platí dodnes,“ uvedla Iva Hrnčiříková, předsedkyně Ligy proti rakovině Brno.

Za léta pořádání akce se výrazně zvýšila informovanost o prevenci i zdravém způsobu stravování, zároveň ale také vzniklo více informačních kanálů, které mohou přinášet dezinformace.

„Máme nové a aktuální poznatky, s nimiž účastníky rádi seznámíme, např. hodně se dnes hovoří o mikrobiomu a jeho souvislosti mezi vznikem různých onemocnění a osídlením střeva. Rovněž máme přichystaný nový materiál o doporučeních Evropské ligy proti rakovině. Poradíme s výživou i výběrem sportovních aktivit v jakémkoliv věku a také jsme pro zájemce připravili krátký kvíz,“ přiblížila novinky letošního programu Hrnčiříková.

Plavba za zdravím upozorňuje mj. na skutečnost, jaký význam mají v prevenci a léčbě onemocnění výživa a pravidelný pohyb. U onkologických i kardiovaskulárních onemocnění představuje zdravé stravování přibližně třicet až pětatřiceti procent úspěchu.

„Lidé se snaží najít nějakou superpotravinu, která jim zaručí, že budou zdraví. Neexistuje. Ale jsou potraviny vhodnější a méně vhodné. I o tom si můžeme popovídat,“ naznačuje Hrnčiříková.

Pravidelně akce na lodi nabízí rovněž tipy pro odvykání kouření, měření oxidu uhelnatého ve výdechu, měření složení těla, které odhalí množství tělesné hmoty a tukové složky, krevního tlaku či zkoušku zdatnosti za pomocí speciálních přístrojů. „Všechny metody jsou neivazívní a trvají chvilku, proto slibujeme, že se dostane na všechny zájemce,“ dodala Hrnčiříková.

Nalodit se na Plavbu za zdravím lze v neděli 9. září ve 14 hodin v zastávce Přístaviště (u Kotvy). Kapacita je 150 pasažérů. Akci pořádá Liga proti rakovině Brno ve spolupráci s Masarykovým onkologickým ústavem v Brně a Fakultou sportovních studií Masarykovy univerzity. Pokud informace, které účastníci získají, vyvolají další otázky, existuje možnost objednat se do Poradny pro výživu a odvykání kouření při Masarykově onkologickém ústavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám