Hlavní obsah

Léto v Mníšku pod Brdy: prohlídky zámku, koncerty i Kája Mařík

Novinky, Jana Digrinová

Během nadcházejících víkendů je zámek v Mníšku pod Brdy připraven na návštěvy rodin s dětmi a chystá pro ně speciální dětské prohlídky. Ze zámku se také nabízí procházka do barokního areálu na Skalce nad městem, kde můžete prožít příjemné odpoledne společně s Kájou Maříkem nebo kapelou Bůhví.

Foto: archiv zámku Mníšku pod Brdy

bavte se na zámku Mníšku pod Brdy

Článek

Na zámku Mníšku pod Brdy probíhají po celé prázdniny prohlídky nejen pro dospělé, ale také pro rodiny s dětmi. Aby děti nemusely jen poslouchat „klasický“ výklad průvodce, jsou pro ně přichystány prohlídky, při kterých se určitě zabaví.  

V sobotu 26. července na děti čekají prohlídky Cesta za pohádkou. Hned na úvod paní průvodkyně učiní z dětí detektivy, protože je během prohlídky čeká pátrání a hledání. Ptáte se jaké?

V každé komnatě zámku se jim totiž schovala jedna pohádka. Vždy ale zanechala nápovědu, podle které děti pohádku uhodnou. Kdo kousl do otráveného jablka? Kam patří ošatka s hrachem? A v jaké pohádce se říkalo“jsem malej, ale šikovnej“?  

Odpoledne 26. července si můžete v rámci Mníšeckého kulturního léta na louce mezi kapličkami v barokním areálu na Skalce zavzpomínat na místní rodačku Marii Wágnerovou-Černou, autorkou stále populárnějšího Káji Maříka.

Kája Mařík, známý školák, je neodmyslitelně spojen s Mníškem a brdskými lesy. Autorka ve svém díle Mníšek přejmenovala na fiktivní Lážov, ona sama pak psala pod pseudonymem Felix Háj. Kdo si chce připomenout své nebo Kájovo idylické dětství, je srdečně zván od 15 hodin na Skalku na Odpoledne s Kájou Maříkem, kde proběhne čtení úryvků z knížky. Máte vy nějakou svou oblíbenou pasáž? Přijďte ji přečíst, čte se za každého počasí.  

V neděli 27. července se na zámku připravují opět prohlídky pro děti, tentokrát Putování za zámeckými skřítky. „Děti, líbil by se vám skřítek, kdyby se tu pohyboval jako had?” ptá se paní průvodkyně. Kupodivu občas zaslechne i kladnou odpověď. Ale nebojte, skřítkové tentokrát na sebe vzali lidskou podobu, nastěhovali se k nám do zámku a v každém pokoji se jeden zabydlel.

Na prohlídkách se dozvíte právě i to, že pohádkoví skřítkové se velice rádi pohybují jako zvířata. Kromě hada se mohou vyskytovat třeba jako lasičky, pavouci nebo černé zmoklé kuře.  

Dětské prohlídky budou na mníšeckém zámku probíhat i během dalšího víkendu. V sobotu 2. srpna vás opět čeká Cesta za pohádkou, v neděli 3. srpna pro změnu prohlídka s názvem Mazlíčci a zvířátka šlechtických pánů. Při ní se dozvíte spoustu zajímavostí o tom, jaká zvířata měli v lásce příslušníci panovnických a aristokratických rodin. Každý šlechtic miloval lov a jezdil na koni. Šlechtičny se zase rády mazlily s pejsky a nechávaly se s nimi portrétovat. A jaká zvířátka měly rády šlechtické děti? Třeba žabku rosničku!  

V neděli 3. srpna se také přijde do Mníšku představit pražská kapela Bůhví, jejíž koncert se odehraje od 15 hodin před kostelíkem v areálu Skalka. Skupina je známá tím, že zpívá ze zásady česky. V roce 1995 ji založil zpěvák a kytarista Martin Hrubý, kapelou od té doby prošla řada muzikantů. Po čtyři roky mezi její členy patřil i muzikant, herec a moderátor Ondřej Brzobohatý. V současné době hrají Zdeněk Urbanovský, David Herzig a Tomáš Makovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám