Hlavní obsah

Lehce nás zamrazil Koronavir, ale to doženeme, říká hudební skladatel Tomáš Kympl

Novinky, Robert Rohál

Rozsah umělecké činnosti hudebního skladatele, klavíristy a zpěváka Tomáše Kympla sahá od vážné muziky, hudby duchovní, přes pop music, šansony, muzikál až k hudbě filmové. Renomé získal i svým dvojnásobným vítězstvím v prestižní britské mezinárodní skladatelské soutěže.

Foto: archiv Tomáš Kympl

Tomáš Kympl.

Článek

Cítíte i na sobě určité rozvolnění a uvolnění, co se týče kontaktu s okolím a lidmi ze světa hudby? Na čem v současné době pracujete?

Jsem rád, že se život vrací do zajetých kolejí, ale zároveň mám i pocit, že musíme počítat s velkými změnami. V některých ohledech se svět rychle a nenávratně transformuje a budeme se muset přizpůsobit. Hledám v sobě sílu - tou změnou být, protože jsme všichni součástí jednoho celku a jeho budoucnost tak máme ve svých rukou. Nejvíce času momentálně věnuji práci na multimediální show propojující klasickou a rockovou hudbu. Obrysy dostává její vizuální podoba, ale i obsahová stránka videoklipů, projekcí i dalších efektů.

Je pravda, že když probíhala karanténa a nikdo nikam nemohl, pracoval jste doma a bylo to de facto v pohodě?

U mě je to v pohodě téměř pořád. Samozřejmě, že jsou také dny, kdy mě nepozdraví ani klika od záchodu, ale to zná asi každý. Důležité je špatnou náladu nechat odeznít a nevěnovat jí moc pozornosti. Je to jen hra mysli a té se líbí, když nás vtáhne do svých sítí. Skladatelská práce je sice dost osamělá, ale současně i různorodá a kreativní, a tak mi umožňuje realizovat svůj vnitřní svět skrze fantazii a hudbu. Teď, po uvolnění, je však nepochybně příjemné se znovu setkávat s přáteli a jít naproti novým začátkům i výzvám.

Jak to vypadá s projektem nevidomého zpěváka Honzy Jareše?

Honza pilně pracuje, učí se texty, melodie, zkouší, koncertuje sám i s kapelou - zrovna si čtu jeho email. Společně nás ještě čeká nahrávání zpěvů posledních dvou písniček. Máme kompletně dotočené instrumentální party, v mezičase edituji a míchám všechny skladby. Lehce nás zamrazil koronavir, ale to doženeme. Pevně věřím, že ač je kultura jednou z prvních oblastí, kterou si lidé v době krize odepřou, tak se k ní začnou opět postupně vracet. Ostatně právě i kultura a její bohatá tradice, pomáhala přečkat nesnadné časy našeho národa.

Co máte na programu letos v létě?

Léto je naše nejoblíbenější část roku, a tak si ho s rodinou užíváme plnými doušky. Dovolenou určitě prožijeme v České republice. Kdykoli po ní cestuji, uvědomím si, jak je nádherná, rozmanitá a jedinečná. Na světě je velké množství překrásných míst, ale naše republika je opravdu zemský ráj to na pohled - jak dokonale vystihli Josef Kajetán Tyl a František Škroup v naší státní hymně. Moc nám všem přeji, abychom si to letošní české léto, vychutnali s tímto vědomím.

Další informace: https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10090925908-vsechnoparty/217522161600014/obsah/537459-tomas-kympl

Reklama

Výběr článků

Načítám