Hlavní obsah

Kutnohorští policisté varovali studenty před vzrůstající kyberšikanou

Novinky, Vratislav Konečný

Moderní technika s sebou přinesla lepší možnosti komunikace, ale s také nové trestné činy, jakými jsou kyberšikana. Z mnohdy zdánlivě nevinného žertu se může vyvinout trestný čin, někdy jsou ale útoky záměrné, o to je to horší. Oběť téměř nemůže bránit. Sociální sítě tomuto jevu nahrávají.

Foto: PČR Kutná Hora

beseda o kyberšikaně

Článek

Kutnohorší policisté začali s programem besed na toto téma, hlavně mladí si natáčejí různá dehonestující videa, která potom kolují po sociálních sítích. Někdy ale mohou posloužit jako důkazní materiál, což je nedávný případ šikany učitelky v Praze pubertálními studenty.

Policisté varují před nástrahami virtuálního světa

„Ve středu proběhla v dopoledních hodinách beseda na téma kyberšikana s žáky Střední odborné školy v Seifertových sadech v Kutné Hoře. Kolem padesáti studentů se dozvědělo, že kyberšikana je druhem šikany, kdy útočníci pro obtěžující a urážející projevy využívají elektronické prostředky, zejména mobilní telefon, e-maily, internet, facebook atd,” informovala mluvčí Policie ČR Kutná Hora Vendulka Marečková.

Vzhledem k tomu, že si mnozí neuvědomují nebezpečnost svého nevhodného chování, kterým mohou ponižovanému spolužákovi způsobit velké trauma, je potřeba s nimi o této problematice mluvit.

„ Samozřejmě, že pro všechny je důležité, aby si uvědomili, že ve virtuálním světě se lidé mohou chovat zcela odlišně, než v tom reálném. Mohou se vydávat za zcela jiné jedince, než ve skutečnosti jsou,” dodala mluvčí.

Význam prevence

Prevence je v tomto ohledu velmi důležitá. I proto policisté sledují možná rizika, která s sebou přináší například internet a využívání sociálních sítí.

Upozorňují na různé formy kyberšikany, kybergroomingu - tedy jednání osoby, která se snaží zmanipulovat vyhlédnutou oběť a donutit ji k osobní schůzce, kyberstalkingu – nebezpečného pronásledování a další nebezpečné jevy, které mohou přerůst do obtížně řešitelných situací.

Reklama

Výběr článků

Načítám