Hlavní obsah

Krojované hody v Mikulově odstartují prázdniny

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední červnovou sobotu se v Mikulově koná šestý ročník Krojovaných hodů s průvodem dvanácti párů a zábavou.

Foto: archiv Mikulovská chasa
Článek

Slavnost začíná v poledne srazem stárků před kinem, pokračuje Brněnskou ulicí pro druhou stárku a ulicí 1. května pro hlavní stárku. Ve tři čtvrtě na dvě se koná slavnostní mše svatá v kostele sv. Václava, kde krojovaní požádají pana faráře o požehnání hodů a v půl třetí se před radnicí setkají se zástupci města.

„Chtěli jsme, aby hody měly co největší a nejatraktivnější prostor a zvýšila se jejich návštěvnost místními i turisty. Proto se letos krojová zábava koná v centru města před kinem. Odpolední část začíná v 15 hodin, večerní pak ve 20 hodin. Všechny tímto srdečně zveme,“ uvedla Alice Vaňkátová, jedna z organizátorek.

Hodová tradice se ve městě pod Pálavou obnovila před pěti lety. Tehdy byl kostel svatého Václava v rekonstrukci, a proto se hody začaly konat na konci měsíce června blízko slavnosti Narození Jana Křtitele. "A právě tomuto světci je zasvěcen kostel u gymnázia. V něm se tedy scházela chasa a ostatní účastníci hodů ke krátké společné modlitbě a požehnání. Hodové slavnosti a křesťanské chrámy totiž patří neodmyslitelně k sobě," uvedl mikulovský probošt Pavel Pacner.

Kostel svatého Václava byl v prosinci roku 2011 po mnohaleté rekonstrukci znovu otevřen a tak se už v loňském roce mohla chasa k hodovému požehnání sejít právě zde. "Chrám svatého Václava byl vysvěcen 23. června 1582 a slavnost Jana Křtitele církev slaví hned následující den 24. června. Takže naše mikulovské hody jakoby na konci června propojují oba mikulovské kostely," zamýšlí se Pavel Pacner.

Na odpolední hodové veselici zahraje k tanci a poslechu dechová hudba Pivoňka. Krojované hody zajišťuje a pořádá Krojovaná chasa Mikulov s podporou Města Mikulova a Mikulovské rozvojové. Vstup je volný.         

Reklama

Výběr článků

Načítám