Hlavní obsah

Krnov bude pokračovat v rozmísťování kontejnerů na bioodpad

Novinky, Tomáš Gaudek

Celkem 1 430 kusů hnědých popelnic na bioodpad o objemu 240 litrů už pořídila krnovská radnice v posledních dvou letech. A letos plánuje zakoupit další, protože mezi obyvateli města je o tento způsob třídění zájem.

Foto: Tomáš Gaudek
Článek

„Jen v loňském roce bylo odborné firmě v Holasovicích ke zpracování svezeno téměř 297 tun biodpadu. V roce 2020 se toto číslo nejspíše ještě zvýší, už nyní totiž evidujeme několik desítek žádostí,“ sdělila Pavla Hájková z odboru životního prostředí a dodala, že vloni město za svoz zaplatilo 668 863 Kč, nákup kontejnerů vyšel na 1 400 787 Kč.

Hnědé kontejnery jsou určeny převážně pro rodinné a bytové domy, kolem kterých se nachází zeleň. Podmínkou pro přidělení je umístění na pozemku domu, což znamená, že popelnice se nenachází na chodníku či komunikaci, kde by byla veřejně přístupná.

„Zvažujeme také umístění větších nádob na zelený odpad z kuchyně například v sídlištní zástavbě. Vhodné lokality teprve vytipováváme. Pokud by měl někdo zájem, může nás kontaktovat na telefonním čísle 554 697 325 nebo e-mailové adrese phajkova@mukrnov.cz,“ řekla Pavla Hájková s tím, že poradí také zahrádkářům, jak postupovat v případě ukládání bioodpadu v jejich koloniích.

Svoz kontejnerů by měl začít na přelomu března a dubna, to podle počasí, a až do podzimu bude prováděn v pravidelném intervalu každých čtrnáct dní vždy v lichém týdnu. Stejně jako dosud bude obsah popelnic končit u odborné firmy Elio Slezsko, a.s., v Holasovicích, která je dlouholetým partnerem města v oblasti odpadů.

„Město má připravenu i záložní variantu výstavby vlastní kompostárny, avšak vzhledem k vysokým investičním nákladům se její výstavba v nejbližších letech nejeví příliš reálná,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí Petr Suchý.

Krnov začal s rozmísťováním kontejnerů na biodpad, do nichž mohou lidé vhazovat listí, trávu, zeleninovou nať, kávový i čajový odpad, piliny, plevel i větve do 25 centimetrů, v roce 2018 ve vybraných lokalitách na základě zájmu obyvatel. Protože se projekt osvědčil, byly hnědé popelnice postupně rozšířeny do všech částí města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám