Hlavní obsah

Kostel sv. Jakuba prodělává rozsáhlé opravy

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opravy brněnského gotického kostela sv. Jakuba začaly letos v lednu. „V jihozápadní zdi se znovu objevily staleté praskliny,“ uvedl jako jeden z hlavních důvodů zahájení oprav farář Václav Slouk. Pro veřejnost je kostel zcela uzavřen.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Dnes už je statika opravena. Do zdi byly zabudovány železobetonové pásy a podobným způsobem byl zajištěn i krov.

V současné době se pracuje na opravě elektroinstalace a nově se malují zdi a strop. Restaurace se bude týkat i hlavního oltáře. Obrazy a sochy již byly sejmuty a pracuje na nich několik různých restaurátorů ve svých ateliérech.

Předpokládá se, že hlavní opravy budou dokončeny koncem září. Od října do března by měl kostel fungovat v režimu omezeného provozu. Během této doby budou postupně vráceny na svá místa zrestaurované sochy a obrazy. Úplné dokončení oprav se předpokládá koncem března příštího roku a v dubnu by měl v kostele nastat obvyklý režim.

Náklady přesáhnou 36 miliónů korun. Z této částky bude uhrazeno 29 019 000 korun z takzvaných norských fondů a zbytek doplatí farnost sv. Jakuba.

Reklama

Výběr článků

Načítám