Hlavní obsah

Knižní svět Bohumila Hrabala je k vidění v Nymburce

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlastivědné muzeum v Nymburce, které již od roku 1999 nabízí veřejnosti stálou expozici Bohumila Hrabala a každoročně přidává i další tematickou hrabalovskou výstavu, připravilo ke dvacátému výročí spisovatelova tragického odchodu výstavu s názvem Knižní svět Bohumila Hrabala.

Foto: Jan Řehounek

Psací stroj slavného spisovatele na výstavě Knižní svět Bohumila Hrabala.

Článek

Kdo by čekal jen česká vydání jeho knih, a že je jich požehnaně, zmýlil by se. Naprostá většina vystavených exponátů jsou knihy vydané v jiných jazycích, a to i značně exotických, např. čínštině, japonštině či švédštině.

Ty české tu jsou od prvních vydání Hrabalových textů ve sborníku Život je všude, prvních knih: Perlička na dně (1963) či Pábitelé (1964), přes samizdatová vydání z doby, kdy se stal „spisovatelem v likvidaci“ až po sebrané spisy vydané po roce 1989 Pražskou imaginací či nejnovější vydání z posledních let. Celkem je vystaveno dvě stě padesát publikací od nakladatelů z celého kulturního světa.

Expozice jsou doplněné dokumentárními fotografiemi i předměty spisovatelovy denní potřeby a především věcmi potřebnými ke psaní.

Výstava je otevřena denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin až do 28. května ve výstavních prostorách Vlastivědného muzea v Tyršově ulici v Nymburce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám