Hlavní obsah

Kamenný anděl stojí na stráži na cyklostezce pod Třemšínem

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kamenný anděl stráží u Starého Smolivce krásný Čech kout v krajině lesů a rybníků pod Třemšínem. Stojí na začátku cyklistické cesty vedoucí po starobylé formanské trase ze 17. století vycházející z Příbrami nebo Dobříše na Klatovy a bavorské Řezno.

Foto: Vratislav Konečný

Brdský anděl, úvodní zastavení na stezce.

Článek

V kraji lesů, rybníků a zámků

Trasa se nachází nedaleko významných památkových objektů v Nepomuku, zámků ve Lnářích, Blatné a Březnici, na severu pak leží Rožmitál pod Třemšínem.

Ještě před pár lety to vypadalo, že cesta zanikne, starý úvoz zarůstal bejlím. Prašná cesta byla k ničemu, když pozbyla funkce spojky mezi okolím, kdy ji nahradila „normální“ silnice. Jenže Smoliveckým to jaksi nedalo spát a dobře udělali.

„Stezka spojuje obce Starý Smolivec a Dožice. Projekt byl podpořen z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Stavbu provedla firma STRABAG. V západní části katastru Starého Smolivce, kudy prochází, došlo před 390 roky, během stavovského povstání, ke střetnutí císařských vojsk s armádou českých stavů. V okolí stezky se nachází řada historických památek. Po trase mohou návštěvníci využít tří odpočívadel, kde jsou umístěny stoly, lavičky, stojany na kola, odpadkové koše. U trasy stojí šest tabulí, které informují návštěvníky a místní obyvatele o historickém významu a zajímavostech nacházejících se v okolí stezky. Stezka může v zimních měsících sloužit běžkařům a zbytek roku může být využívána cyklisty pro cykloturistiku i cyklodopravu, pěšími turisty nebo jako dráha pro in line bruslení,“ informovala mladosmolivecká starostka Eva Kubová.

Anděl, strážce pozitivní energie

Sochu Brdského anděla vytvořil v roce 2000 místní rodák Václav Česák. U odpočívky s výhledem na Třemšín stojí tabule s informacemi o Smolivci a Brdech.

Místo je zdrojem pozitivní energie, můžete se tu dobít před další cestou. Dalším zastavením je smírčí kříž, tabule objasňuje jejich význam. Po Čechách je jich spousta, takže až na nějaký narazíte, budete vědět, oč jde, a ne jen, že u silnice stojí nějaký šutr s reliéfem.

Pomníček padlým vás zastaví v údolí říčky Lomničky. V roce 1620 tu proběhla lítá seč, o ní a o vojsku se dozvíte ze zastavení s názvem Bitva Na Vraždě.

Asi 20 000 stavovských vojáků vedených K. Anhaltem pronásledovalo vojska císařská, kterým velel generál Buquoy, o počtu 16 000. Generál dostal zprávu, že má nepřítele v patách, a ustupoval k Zelené Hoře, kde se chtěl spojit s vojsky Maxmiliána Bavorského. Útočníci narazili na neuspořádané zadní voje a nastala nemilosrdná bitva, kolem potoka u Radošova bylo zabito přes 200 císařských vojáků. Nebyl to boj, vraždilo se, voda rybníka, který tu býval, byla zbarvena doruda.

Další cesta je klikatá. Následuje trocha serpentýn, formanské vozy tu měly co dělat, zvláště za mokra tu tažní koně hodně trpěli. U Lomničky stával Kocův mlýn, tabule o něm informuje. Více se o formanství dozvíte u kapličky svaté Anny, konečná stezky je téměř u Dožic, stojí tu kaplička patrona rolníků svatého Isidora.

Poslední svatý, Jan Nepomucký, který má rodiště nedaleko, je patronem cestovatelů a poutníků. Socha stojí ve vsi.

Reklama

Výběr článků

Načítám