Hlavní obsah

Kam s dětmi o prázdninách? Navštivte Dům vláčků s největší sbírkou modelů

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi jen těžko najdete člověka, kterého by nefascinovaly modely železnic. Miniaturní svět železničních tratí důmyslně vedených členitými terény a tunely, s domečky kolem tratí, blikající světla přejezdů, zastávky, nádraží a hlavně vláčky v neustálém pohybu - to mnozí vydrží sledovat třeba hodiny.

Foto: archiv Domu vláčků
Článek

Jestli také patříte k milovníkům železničních modelů a všeho, co k nim patří, nenechejte si ujít návštěvu nedávno otevřeného Domu vláčků v Praze. Pozorování kolejišť a projíždějících vláčků si tu užijete opravdu dosyta.

Některé vláčky můžete dokonce sami řídit a to nejen pomocí obvyklých interaktivních tlačítek, ale v duchu nejmodernějších technologií také třeba mobilem či tabletem. Plocha, na které jsou funkční kolejiště rozmístěna, činí úctyhodných 1500 metrů čtverečních.

Pokud vám některá kolejiště budou připadat povědomá, není to náhoda. Několik jich vzniklo podle skutečné předlohy. Obdivovat tak můžete třeba sedm metrů dlouhý model Negreliho viaduktu, který je největším železničním mostem v České republice a je kulturní památkou, pozoruhodnou Jindřichohradeckou úzkokolejku nebo model lokomotivy, která na zdejším zahradním kolejišti najela během prvních pěti měsíců úctyhodných tisíc kilometrů.

Vedle toho je v Domě vláčků vystavena i největší sbírka železničních modelů u nás a podle slov majitelů i na celém světě, čítající přes 5500 modelů v různých velikostech. Můžete si prohlédnout mimo jiné kompletní sbírku vláčků z produkce bývalé NDR, tedy z doby, kdy byla modelová železnice na vrcholu popularity. Uvidíte i první vyráběné modely z 50. let minulého století a řadu rarit a kuriozit, vyhledávaných sběrateli.

Pro milovníky moderních trendů je připravena ukázka digitálního ovládání a řízení vláčků. A kdo chce, může si také zkusit vlastní silou – šlapáním do pedálů jízdního kola - zkusit vyrobit proud potřebný pro pohyb modelů.

Třešinkou na dortu je promítání dokumentů s železniční tematikou na velkoplošných televizích. V dětském koutku si malí návštěvníci mohou pohrát s vláčky a stavebnicemi včetně těch dřevěných, nechybí ani populární Mašinka Tomáš. Půvabným detailem je občerstvení s posezením stylově ztvárněných jako železniční kupé.

Dům vláčků nabízí pestrou zábavu pro celou rodinu, kterou určitě oceníte nejen při nepříznivém prázdninovém počasí. Najdete ho v 2. poschodí obchodního centra Petřiny, v těsné blízkosti stanice metra A „Petřiny“. Otevřeno je denně od 10:00 do 18:00.

Reklama

Výběr článků

Načítám