Hlavní obsah

Kácení máje spojí v Olomouci s tradičními hanáckými slavnostmi

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos poprvé se před orlojem na Horním náměstí v Olomouci po celý květen tyčila májka, kterou během prvomájového programu pomohli vztyčit dobrovolní hasiči z okolí. Ti májku skácí v neděli 26. května. Stane se tak v rámci tradičních hanáckých oslav.

Foto: Město Olomouc

Pozvánka na akci

Článek

Pobavit se lidé mohou nejen u kácení májky, kterou hasiči pošlou k zemi tradičně sekerami, ale na Horním náměstí mohou také vidět, jak vypadá pravá "hanácká svajba".

"Představení folklorních souborů by nám mělo přiblížit, jak se taková hanácká svatba vlastně slaví, jaké zvyky na ní nesmějí chybět, bude se zpívat, tancovat a dokonce bude k ochutnávce i z tradiční hanácké svatební tabule. K vidění bude zkrátka vše, co k pořádné veselce patří," pozval ke speciálnímu programu náměstek primátora Jan Holpuch.

V rámci tohoto představení vystoupí Hanácký mužský sbor Rovina, zahraje Záhorská muzika, hanácké písně a tance předvede soubor Klas z Kralic na Hané, uvidíte i Hanou a Mladou Hanou z Velké Bystřice a určitě vás pobaví také praví Hanáci, kteří budou celou svatební slavnost komentovat. Hanácká svajba začne na Horním náměstí v 16 hodin.

Samotné kácení májky pak bude následovat v 17 hodin, kdy se kolem ní sejdou dobrovolní hasiči z Chválkovic, Droždína, Lošova a Velké Bystřice, aby ji společnými silami pokáceli. Motorovou pilu nečekejte. Stejně tak jako hasiči májku stavěli, tedy tradičně, za použití lan a žebříků, ji také skácí – sekerami, jak má být správně zvykem. Kromě kácení máje si však místní požárníci připravili i spoustu zábavy, zejména pro děti.

Ty si budou moci prohlédnout, jak vypadá hasičská technika, vyzkoušet si vodní stříkačky nebo se vydovádět v požární pěně. Zábava na Horním náměstí by měla trvat zhruba do 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám