Hlavní obsah

Julie Svěcená je jablko, které nepadlo daleko od stromu

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houslistka Julie Svěcená byla nejmladší interpretkou letošního ročníku festivalu Pražské jaro. Zdá se vám to jméno povědomé? Nemýlíte se, jablko skutečně nepadlo daleko od stromu – Julie Svěcená je dcerou jednoho z nejznámějších českých houslistů Jaroslava Svěceného.

Foto: Ivan Malý

Julie Svěcená

Článek

Julie se narodila v roce 1994 v Brandýse nad Labem, ale žije v Praze, kde i studuje na Pražské konzervatoři ve třídě vynikající houslistky a komorní hráčky, profesorky Dany Vlachové, členky Českého tria.

Svému studiu věnuje maximum svého času, absolvovala Mistrovské kurzy u profesora Zachara Brona ve švýcarském Interlakenu, má za sebou také spolupráci s profesorem Borisem Kusnirem (Rakousko) a profesorem Stephenem Shippsem (USA). 

Nadaná Julie sklízí jednu cenu za druhou, zmiňme tři z nich - v lednu 2012 získala na Mezinárodní rozhlasové soutěži mladých hudebníků Concertino Praga 2012 druhou cenu v kategorii komorních souborů a titul laureáta. Na 14. ročníku Mezinárodní houslové soutěže – Kloster Schöntal 2011 (Německo) získala v celosvětové konkurenci pátou cenu. Na Mezinárodní soutěži Jaroslava Kociana v Ústí nad Orlicí získala během devíti let pětkrát druhou, dvakrát třetí a v květnu 2010 první cenu.

O Julii jsme si krátce povídali s jejím otcem Jaroslavem, který je na dceru právem pyšný a jen krátce řekl: „Julie vážnou hudbou skutečně žije“. Ne vždy jdou dcery ve šlépějích svých otců. 

V nejbližší době se se svým otcem potká na dvou koncertech festivalu Klášterecké hudební prameny 2014, a to 12. července při Galakoncertu evropských houslí v renesančním sálu zámku v Klášterci nad Ohří. Otce a dceru doprovodí vynikající klavírista Václav Mácha, se kterým Julie vystoupila na letošním Pražském jaru, kde sklidili zasloužené ovace vestoje.

Druhý koncert si můžete vyslechnout 13. července na nádvoří zámku - půjde o Slavnostní závěrečný festivalový koncert Klášterecké gala, kde společně s Julií vystoupí otec Jaroslav Svěcený, Barbora Perná, Ladislav Horák, Virtuosi Pragenses a vybraný účastník houslových kurzů.

Reklama

Výběr článků

Načítám