Hlavní obsah

Jak propojit studium s praxí? Studentky střední školy vizuální tvorby vycestovaly do Brém

Novinky, Helena Podubníčková

Cenné zkušenosti právě sbírají žákyně třetího ročníku Střední školy vizuální tvorby Hadec Králové díky dotačnímu programu Erasmus+. Po dobu dvou týdnů reprezentují školu Barbora Kodytková a Eliška Podmanická ve floristických obchodech v Brémách.

Foto: Helena Podubníčková

Barbora Kodytková a Eliška Podmanická - první pracovní den

Článek

Minulý týden vycestovaly dvě žákyně „vizuálky“ v Hradci Králové, které na škole studují uměleckořemeslný obor Grafický design - program branding floristiky. Co lepšího si do svého budoucího profesního života mohou odnést absolventi jakékoli školy než vlastní prožité zkušenosti z reálného pracovního místa, obzvlášť pokud je toto pracoviště ve vyspělém evropském městě Brémy v Německu.

Střední škola vizuální tvorby má dlouholeté zkušenosti s vysíláním studentů i učitelů na zahraniční stáže Erasmus, vždyť první proběhla už v roce 2001.

Za dva týdny se mladé floristky mají možnost naučit spoustu inspirativních pracovních postupů odlišných od těch zažitých z vyučování ve škole. Zahraniční stáže jsou pro ně obrovskou zkušeností, jak pracovní, jazykovou, ale i poznáním sousední evropské kultury. Navíc obdrží potvrzení o absolvování stáže Europass mobility, které mohou předkládat svým budoucím zaměstnavatelům v rámci životopisu.

Po práci ještě zvládnou různé exkurze, už viděly 100 km vzdálené pobřeží s ústím řeky Labe ve městě Cuxhaven, „vypuštěné“ moře při odlivu v Duhnen nebo přístavní město Bremerhaven, kde navštívily Klimahaus se zážitkovou prohlídkou klimatických zón zeměkoule. Z architektonického a historického hlediska byla velmi zajímavá prohlídka Brém - náměstí se sochou rytíře Rolanda a gotickou radnicí zapsanými mezi památkami UNESCO, legendární socha čtyř muzikantů, historická čtvrť Schnoor, cihlová ulička Böttcherstrasse, katedrála sv. Petra a nábřeží řeky Vezery Die Schlachte, kde zhlédli i slavnost na závěr lodní sezóny Maritime woche s ohňostrojem. V Brémách dále navštívily vědecké výukové centrum Universum a botanickou zahradu Botanika.

Tak ať se studentkám po zbytek stáže daří! V dalším, nejen profesním životě, budou moci lépe obstát a nabídnout své znalosti a zkušenosti.

O své cestě budou vyprávět svým spolužákům, ale i zájemcům o studium na škole a ostatní veřejnosti při různých příležitostech. V sobotu 12. října škola organizuje Den otevřených dveří, seminář pro floristy a Erasmus Day, kde stážistky budou prezentovat svoje zážitky. Další příležitostí bude Den otevřených dveří 23. listopadu a největší letošní školní akcí bude Adventní a vánoční výstava 29. listopadu až 1. prosince. I Vy můžete přijít a zhlédnout výsledky práce žáků školy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám