Hlavní obsah

Islámskému státu na dostřel – zabíjejí, protože mohou

Novinky, Vratislav Konečný

Zabijejí, protože mohou, protože se jim to líbí, zabíjejí, protože mají čím a mají koho. Není to jen Sýrie, jež je protagonistou knihy dvou českých novinářek Islámskému státu na dostřel.

Foto: mladá fronta
Článek

Uskupení, které se prezentuje jako Islámský stát, mávající výhrůžně černým praporem s bílým písmem, se nedá pochopit. Nemá logiku, ale má zbraně. A pokud bude mít kterákoli strana čím vraždit, bude to dělat, a je jedno, zda pod hlavičkou legálního režimu nebo opozice, frakcí, bojůvek, v nichž už se nikdo nevyzná.

Novinářky Lenka Klicperová a Markéta Kutilová se dostaly opravdu na dostřel IS na eufratské frontě a ve městě Kobání. Ženský pohled na válku je tu líčen v několika příbězích spolu s fotografickým doprovodem, který z knihy činí jedinečný dokument. Kobání je označováno syrským Stalingradem, tak bylo zničeno.

Pokud si ji přečtete, snad se i lépe pochopí útěk desítek tisíc lidí, kteří ztratili vše. V Sýrii není nic černobílé, ale je tu stále dost nábojů do kalašnikovů. Ty budou věčně, není proč by měly dojít. Objasnění, kdo s kým a o čem a pro koho, je doslov politologa Tomáše Kaválka.

Část výtěžku z knihy šla  na sbírku pro postižené město. Nechaly na místě vyrobit 300 školních lavic, část šla na počítače, tiskárny, léky. Pomoc na místě je důležitější než anonymní bez vědomí místa určení.

Paradoxem je, jak se hrdlořezové neváhající popravit před kamerami nevinné, bojí smrti z rukou ženy. A ženské oddíly je tvrdě masakrují, boží bojovníci nedojdou do vytouženého nebe. Žádné hurisky je nečekají,  kdyby jim někdo vysvětlil, že je věčnost bez panen, jen v bolestných mukách, možná by si mnohdy své útoky rozmysleli.

Nekonečný strach

Válka, Islámský stát, únos, mučení, vraždění, oranžový hábit, znásilnění, bombardování, uprchlíci... a strach. To jsou slova, která vytanou na mysli asi každému ve spojení se syrským konfliktem.

A napadala i novinářky Lenku Klicperovou a Markétu Kutilovou, když si začaly pohrávat s nápadem odjet do Sýrie s cílem dostat se až do Kobaní. Města, jež se stalo Stalingradem Blízkého východu, města, jež se jako první dokázalo dostat ze spárů teroristů z Islámského státu.

Byly první české novinářky, které Kobaní navštívily od dobytí města, a ve své knize doprovázené sugestivními fotografiemi líčí příběhy statečných, nezlomných lidí žijících v troskách svých domů či bojujících na frontě nedaleko pozic Islámského státu.

Zasvěcený doslov politologa Tomáše Kaválka zasazuje text do širšího kontextu. Část z výtěžku z prodaných výtisků bude zaslána na konto SOS Kobaní, jež autorky založily.

Vydala Mladá fronta.

Reklama

Výběr článků

Načítám