Hlavní obsah

Infocentra na Novohradsku ladí na jednu notu

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhodobá úzká spolupráce informačních turistických center v oblasti Novohradska a Doudlebska se vyplácí celému regionu. Díky vzájemné komunikaci a koordinaci různých aktivit zdejších „íček“ se totiž úspěšně daří návštěvníky do této části jižních Čech nejen přilákat, ale současně je zde udržet.

Foto: IC Nové Hrady

Infocentra společně prezentují svou nabídku i na různých veletrzích cestovního ruchu. Foto je z letošního Kompasu.

Článek

„Příkladem může být letošní společné zapojení do projektu Jižní Čechy olympijské. My jsme těchto zdrojů využili ke společnému slavnostnímu zahájení turistické a olympijské sezóny v mikroregionu, které se odehrálo v Nových Hradech, a kde jednotlivá infocentra představila plánované akce, novinky a celý program až do konce roku,“ uvedl starosta Nových Hradů a člen rady mikroregionu Sdružení Růže Vladimír Hokr.

V praxi to pak vypadá tak, že turistu, který navštíví region, si infocentra mezi sebou v podstatě „předávají“ a navzájem „posílají“. V Nových Hradech se tak návštěvník dozví podrobnosti o nabídce kulturních, sportovních či společenských akcí, o památkách, cyklotrasách či přírodních zajímavostech, například v okolí Borovan, Benešova, Trhových Svinů, Českých Velenic a podobně.

„Každý si pak může prakticky v průběhu celé sezóny v regionu vybrat to, co ho nejvíce láká,“ poznamenal Hokr, který končící turistickou sezónu označil z hlediska nabídky i návštěvnosti za velmi bohatou. „Úplnou novinkou byly například koncerty v památkových objektech. Hudba zněla na Cuknštejně, v kostele na Dobré vodě a podobně. Zájem byl mimořádný. Desku zde natáčel Jan Spálený, koncertoval a přednášel houslový virtuóz Jaroslav Svěcený a tak bych mohl pokračovat,“ doplnil starosta.

Výsledkem spolupráce turistických informačních center, která jsou schopna poskytnout návštěvníkům ucelenou a podrobnou programovou nabídku regionu, jsou právě zaplněné akce napříč celou oblastí. „Osobně mám ještě jedno velké přání. A to, aby stejným způsobem fungovala spolupráce i přes hranice. To se zatím bohužel moc nedaří,“ dodal Hokr.

Ze zahraničí podle něho přijíždí v současné době na Novohradsko nejvíce návštěvníků z Rakouska a Německa. Jsou zde ale často vidět Holanďané, přibývají Francouzi, Angličané i další národnosti. A mohlo by jich být i více. Zhruba před dvěma týdny se starosta zúčastnil v kanadských Nových Hradech, respektive ve městě Newcastle v kanadské provincii Ontário, setkání měst z celého světa, které spojuje stejné pojmenování: Nové Hrady. Smyslem této mezinárodní konference byl mimo jiné právě rozvoj cestovního ruchu v „New Castlech“ po celém světě.

Novohradsko-Doudlebsko, to je krajina dvou tváří, krajina dobrých vod, krajina s duší nebo krajina zapomenutých příběhů. Území jihozápadně od Českých Budějovic směrem k česko-rakouské hranici mezi Českým Krumlovem na západě a Třeboní na východě.  Podobu území do značné míry určují Novohradské hory a řeka Malše se svým přítokem Stropnicí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám