Hlavní obsah

Hvězda pod tíhou hvězdy

Novinky, Tomáš Sedlák B.Th.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní výstava Hvězda pod tíhou hvězdy bude k vidění od srpna do prosince roku 2018 v krnovské synagoze.

Foto: Tomáš Sedlák B.Th.
Článek

Expozice vznikla díky Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu SKPV, Policie ČR, která ji odhalila veřejnosti již v říjnu loňského roku v Poslanecké sněmovně. Nyní tato ojedinělá sbírka informací, fotografií a dokumentů překročila i hranice Moravskoslezského kraje.

Výstava se zabývá procesem uznání židovského státu Československem v květnu roku 1948, problematikou vývozu zbraní do nově vznikajícího státu, výcvikem izraelských vojáků v Československu a organizováním jednotky židovských dobrovolníků. Dále popisuje období zhoršení vzájemných vztahů v 50. letech, období politických procesů.

Snaží se také zdokumentovat 60. léta z hlediska vzájemných vztahů a období let 70. především v souvislosti s tzv. akcí “Pavouk“. Je zakončena znovunavázáním diplomatických vztahů mezi oběma státy v 90. letech 20. století."

Vernisáž výstavy zahájí, v neděli 19. srpna od 17 hodin, úvodním slovem Petr Aharon Tesař, předseda Krnovské synagogy z.s., a hudebním příspěvkem ze svého repertoáru hebrejských písní návštěvníky potěší Svatomichaelský pěvecký sbor Řepiště.

Reklama

Výběr článků

Načítám