Hlavní obsah

Hrad Červený Újezd zve na cestu staletími, sám ale ještě nedosáhl věku dospělosti

Novinky, Jiří Cysař

Pár kilometrů za hlavním městem Prahou vyrostl před více než deseti lety hrad. Zájemci jej naleznou mezi hlavním městem a Kladnem v obci Červený Újezd.

Foto: Tereza Kohoutová

Hrad

Článek

Hrad vznikl jako soukromá stavba v letech 2001-2002 - záměrem bylo postavit historizující objekt vycházející z tradičních řemeslných postupů a odpovídající nárokům současnosti. Jak se lze dovědět z informací na hradě, cílem je rovněž v muzeu představit originály i kopie typických nástrojů a vybavení českého venkova minulého i předminulého století, doplněné dalšími dobovými předměty jako i nábytkem.

Na první pohled vůbec nepůsobí tato stavba jako novodobá, právě naopak. Máte dojem, že je na svém místě již celá staletí. Že je hrad vlastně novostavba se tu přímo na místě dovíte až ze zlaté pamětní desky na nádvoří a při prohlídce hradních interiérů od průvodce.

Hradní exteriéry tvoří krásná zahrada s několika tůněmi a potůčky, naplněná historickými objekty a budovami, posbíranými po celém území České republiky. Najdeme zde například historický větrný mlýn ze severních Čech, suchý záchod s holubníkem ze středních Čech a několik dřevěných budov, které sloužily jako například strážní věž či skladiště historických trakařů a nástrojů.

Nádvoří hradu tvoří hradní studna a nádvoří obklopuje hradní ochoz v prvním patře, kde se nacházejí pokoje běžného obyvatelstva na straně jedné a šlechty na straně druhé. Na druhé straně je hlavní budova hradu, která je vyzdobena freskami.

Po procházce hradních exteriérů nás čekala prohlídka interiérů. Začali jsme na hradním nádvoří, kde jsme vstoupili do přízemí hradu v části pro běžné obyvatelstvo. Spodní místnosti jsou stylizovány do dobových dílen, takže tu najdeme například pekárnu, bednářství, vinařství atd.

Dále prohlídka míří do prvního patra, kde jsou pokoje naplněny a stylizovány do obydlí běžného obyvatelstva z různých částí Čech a Moravy. Najdeme zde například pokoj z Krkonoš, středních Čech, severní a jižní Moravy a dalších míst.

Prohlídka pokračuje do šlechtické části, kde se nachází rytířský sál, zbrojnice a modlitebna a dobová kuchyně. Po prohlídce jsme zamířili do místí krčmy, která nabízí dobová jídla a také široký staročeský jídelní lístek. Interiér krčmy je opět dekorován historickými předměty a ozdobami, počínaje kožešinami na stěnách přes nábytek a podlahou konče.

Vstup do hradního muzea je zpoplatněn a prohlídka s průvodcem trvá zhruba 30 minut.

Dostupnost do Červeného Újezdu hromadnou dopravou je velmi dobrá - autobusové spojení je kupř. možné z Prahy-Zličína autobusem č. 307, z Unhoště a Kladna zajišťuje dopravu ČSAD Kladno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám