Hlavní obsah

Hostětínská moštárna chystá den otevřených dveří

Novinky, Martina Žáčková

Známá moštárna v Hostětíně na Uherskohradišťsku, s jejíž produkcí se přijel právě před třemi lety seznámit během své návštěvy České republiky i princ Charles, v sobotu 13. dubna mimořádně otevře své brány návštěvníkům.

Foto: archiv obce Hostětín

S produkcí moštárny se před třemi lety seznámil i princ Charles.

Článek

Uskuteční se tu den otevřených dveří, bude se konat od 13 do 18 hodin.

Moštárna v malé bělokarpatské obci, kterou proslavila řada dalších ekologických projektů, vyrábí od roku 2000 bio jablečné mošty. Později rozšířila produkci o další ovocné šťávy a bylinné sirupy. Kvalitní biomošty z Hostětína si získaly za 12 let velkou oblibu a posbíraly různá ocenění.

"Pokud jste ještě naše lahodné mošty ani sirupy neochutnali, máte příležitost právě v rámci připravovaného Dne otevřených dveří. Kromě ochutnávek různých jablečných výrobků vás v Hostětíně čeká další pestrý program: exkurze do nových i tradičních sadů, představení pravidel ekologického zemědělství, přednáška o vlastnostech a využití různých jablečných odrůd, soutěž v ručním moštování i ovocnářský kvíz o ceny. Budete si moci také vyrobit ptačí budku nebo projít dětskou ptačí stezku, případně navštívit další zajímavé ekologické projekty v obci. Program doplní i živá hudba," uvedl Radim Machů z hostětínské moštárny.

Vstup na akci je volný. Vedle moštárny se na ní podílejí také regionální partneři – Informační středisko pro rozvoj Moravských Kopanic a PRO-BIO regionální centrum Bílé Karpaty ze Starého Hrozenkova.

Dny otevřených dveří na ekofarmách a u výrobců biopotravin ve Zlínském kraji pořádají obě organizace již od května 2011. Další akce se bude konat v sobotu 20. dubna v ekologickém hospodářství Agrofyto v Horní Lidči, které se zabývá chovem masného a mléčného skotu a nově začíná také se zpracováním hovězího masa. V sobotu 27. dubna pak mohou zájemci poznat kozí farmu Zerlina v Hážovicích u Rožnova pod Radhoštěm.

Více informací o moštárně najdete na http://www.mostarna-hostetin.cz/.

Reklama

Výběr článků

Načítám