Hlavní obsah

Herec Vladimír Javorský a karikaturista Miroslav Kemel představili svá díla v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 6. září spolek STOReAVE z. s. připravil pro veselý a vtipný úvod podzimu v Galerii pod radnicí v Ústí nad Orlicí vernisáž slovem, obrazem a hudbou Vladimíra Javorského a Miroslava Kemela, kteří zároveň vystoupili i v hudebním doprovodu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Umělci Vladimír Javorský a Miroslav Kemel vystoupili i v hudebním programu výstavy s autorskými písničkami M.Kemela.

Článek

Uvedení vernisáže Javorský & Kemel hudebním doprovodem samotných umělců potvrdilo veselý ráz večera, a to ještě na panelech čekala dlouhá řada karikatur Miroslava Kemela zachycujících situace všedního života či světa zvířat, dokonce i těch "velkých". Vtipné komentáře obsahují až černý humor.

Vtipný byl i slovní úvod zástupce spolku STOR Jiřího Fikejze, Který krátce představil přítomné autory i s jejich přispěním. Co pak na sebe neřekli sami, odhalily kresby ve vstupním sále.

Sedmapadesátiletý známý český herec Vladimír Javorský absolvoval studia herectví na JAMU v Brně. Od roku 1999 je členem souboru Národního divadla v Praze. Všeobecně známý je především z filmů Vlak dětství a naděje, Bylo nás pět, Černí baroni, Báječná léta pod psa a dalších. Za hlavní roli ve filmu Poupata dostal v roce 2012 Českého lva. Navíc rád zpívá, hraje na saxofon a věnuje se tvorbě grafik.

Pětapadesátiletý karikaturista a hudebník Miroslav Kemel vystudoval Stavební fakultu ČVUT, ale od roku 1999 se živí karikaturami jako spolupracovník Lidových novin, Hospodářských novin, Mladé fronty dnes a Práva. Umění figurální kresby získal v kurzech na Umprum v Praze. Zároveň se věnuje i kresbě. Od druhé poloviny 80.let tvoří autorské písničky a doprovází se na akordeon.

Vladimír Javorský na ústecké výstavě představuje četné grafiky především s abstraktními tvary, kde vytváří vlastní realitu. Zastoupena je i známá kresba tygra a kohouta.

Miroslav Kemel mimo karikatur vystavuje svoje akvarely a akryly z tématy především přírody v jejich nejpestřejších barvách.

Večer pak pokračoval od 20 hodin klubovým recitálem v prostorách Café Max nedaleko od Galerie pod radnicí.

Výstava potrvá do 27. září a většina vystavených děl je prodejná. Navštívit ji lze pondělí-pátek 10-12/14-17 a v sobotu a neděli 14-17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám