Hlavní obsah

Gymnázium v Bílovci navštěvují i dvouleté děti

Novinky, Lenka Gulašiová

Od začátku ledna 2020 působí v areálu Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci předškolní skupina Krokodýlek, která se zaměřuje na péči o děti od dvou do pěti let. Zřizovatelem Krokodýlku je Klub Inspirace z Bílovce.

Foto: Archiv Klubu Inspirace z Bílovce
Článek

„Vedení bíloveckého gymnázia nám vyšlo vstříc a nabídlo nám prostory klubovny domova mládeže, která už nebyla příliš využívána, ale pro nás je naprosto vyhovující. Nesuplujeme místní předškolní zařízení, ale naopak ho doplňujeme tím, že v naší miniškolce mají rodiče možnost umístit děti, které se díky kapacitnímu naplnění nedostaly do školek v Bílovci,“ informovala Lucie Vaňková, vedoucí dětské skupiny s kapacitou maximálně dvanáct dětí, o něž se starají tři pečovatelky.

Doplnila, že stravování je zajištěno prostřednictvím Bílovecké nemocnice. „Naše dětská skupina je otevřena od pondělí do pátku od sedmi do šestnácti hodin. Děti si zvykají na odloučení z domácího prostředí a následný přechod do mateřské školy díky tomu pro ně a vlastně ani pro jejich rodiče nebude tak stresující. Počet dětí se každý den mění, ale kapacita dvanácti registrovaných je plně využita až do června. U nás funguje docházkový systém, kdy po vyplnění všech potřebných dokumentů a podepsání smlouvy dostanou rodiče přístupový link, kde mohou dítko sami přihlásit a odhlásit dle aktuální situace. Popřípadě se zapsat na tzv. čekací listinu, aby nemuseli každý den hlídat volnou kapacitu,“ vysvětlila Lucie Vaňková a dodala, že cílem projektu finančně zaštítěného Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR je podpořit poskytovatele dětských skupin, zvýšit povědomí o této službě a nastavit systém kvality.

„Naším cílem není děti vzdělávat, jak si někdy lidé myslí, to zajišťuje právě předškolní zařízení. My se zaměřujeme na výchovu, rozvoj schopností, kulturních a hygienických návyků dítěte. Naše dětská skupina děti vychovává, hlídá je a učí základním úkonům příslušným k jejich věku. Za nadstandard lze považovat větší počet personálu, a tím pádem také individuální přístup a péči,“ řekla.

Vedení Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci poskytlo předškolní skupině Krokodýlek nejen klubovnu, ale umožňuje jí využívat i další prostory školy, například tělocvičnu. „Děti to tam milují. Proběhnou se, berou si s sebou malé míčky na házení, využívají žíněnky, lana k houpání. Se studenty se potkávají zřídka, ale je milé vidět, jak hezky na sebe vzájemně reagují. Kdoví, třeba mezi malými Krokodýlky jsou budoucí studenti tohoto gymnázia,“ sdělila Lucie Vaňková.

„Od jara bude moci dětská skupina využívat i školní zahradu, kde vytvoříme několik vyvýšených záhonků, na nichž se budou předškoláci moci starat o své rostlinky. Gymnázium získalo z Moravskoslezského kraje 70tisícovou dotaci na podporu environmentální výchovy studentů, v rámci první etapy vybudujeme během března a dubna na zahradě včelí úly, hmyzí hotely a broukoviště a také zmíněné záhony na pěstování zeleniny,“ uvedl ředitel Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci Pavel Mrva a dodal, že bonus fungování miniškolky právě v prostorách gymnázia vidí hlavně v tom, že v ní budou moci umístit své děti i pedagožky, které v průběhu mateřské dovolené přicházejí odučit dohodnutý počet vyučovacích hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám