Hlavní obsah

Gruzínský mužský sbor Suliko zapsaný na seznamu UNESCO poprvé v ČR

Novinky, René Kekely

V mnoha ohledech je gruzínský soubor sólistů Tbiliské opery s názvem Suliko zcela unikátní. Jako jediný mužský “operní sbor” je zapsaný na seznamech UNESCO a zpívá bez účasti nástrojů. Poprvé se představí české veřejnosti.

Foto: archiv: royalwedding.cz

Gruzínský sbor Suliko vystoupí v ČR vůbec poprvé.

Článek

Suliko, který byl založen teprve před jedenácti lety, vystoupí 9. listopadu v pražském Rudolfinu. „Je to jediný soubor na světě gruzínské folklórní hudby, kde jsou interprety současní sólisté opery. Hvězdným se sbor stal nejenom ve své domovině, ale i v zahraničí. Teď jeho unikátnost bude moct ocenit i české publikum," řekli zástupci organizátorů koncertu v Rudolfinu.

Sbor Suliko zaznamenal obrovské ohlasy všude, kde doposud vystupoval, jako od Gruzie, přes Německo, Francii až po USA. V jeho obsáhlém repertoáru je nechybí tradiční folklór, gruzínské romance, které jsou interpretovány vícehlasně. Suliko se také pravidelně účastní oficiálních akcí gruzínských velvyslanectví v různých zemích světa a byl dokonce vyznamenán státními cenami.

Vokální a instrumentální sbor Suliko založil Ivan Galuashvili. Složený je ze samých sólistů opery v Tbilisi. Jejich písně, předané ústně, byly zapsány jako nehmotné kulturní dědictví na seznamy UNESCO.

Pražský program v Rudolfinu zavede diváky do děl z tradičního repertoáru a současných gruzínských skladatelů. Některé písně jsou spojeny s kultem révy a mnoho z nich pochází až z 8. století n.l.

„Píseň je přítomna ve všech aktivitách každodenního života, od pracovních písní jako Naduri, zahrnující zvuky fyzického úsilí v hudbě, až po vánoční písně Alilo, stejně jako meditativní písně," vysvětlují členové sboru. Byzantské liturgické hymny byly také začleněny do gruzínské polyfonní tradice a dokonce se staly hlavním rysem tradice. I tuto část české obecenstvo 9. listopadu uslyší. 

Reklama

Výběr článků

Načítám