Hlavní obsah

Grizzly je tahákem děčínské zoo. Loni ji těšil rekordní zájem 110 tisíc návštěvníků

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zoologické zahrady zaznamenaly minulý rok velký nárůst návštěvnosti, neplatí to jen o těch největších. Zájem vzrostl i u těch komornějších. Jednou z nich je děčínská, do které zavítalo téměř 110 tisíc lidí. Poprvé tak překonala stotisícovou hranici.

Foto: zoo Děčín

Miláček grizzly

Článek

Přitom je raritou, že nedaleko odtud leží další zoo  - v Ústí nad Labem. V Česku to je ojedinělé, návštěvníci severních Čech mají na výběr, ale z velké části do nich chodí domácí.

Děčínská zoologická zahrada má za sebou návštěvnicky velmi úspěšný rok! Podařilo se jí překonat historicky nejvyšší návštěvnost a také poprvé ve své historii pokořit stotisícovou hranici. V roce 2014 si do ní našlo cestu přesně 109 758 lidí.

Rok se čtrnáctkou na konci přinesl ve srovnání s rokem předchozím o 19 385 návštěvníků více. Vyplývá to ze statistik, které si zoo dlouhodobě vede. Jako jediná zoo u nás chová medvěda grizzlyho.

Nechodí se jen na zvířata, táhnou i doprovodné programy

Nejsilnějšími měsíci byly tradičně prázdninové – červenec a srpen, které přilákaly více než čtyřicet dva tisíc příchozích. Velmi silným měsícem byl ale překvapivě i měsíc únor. Návštěvnost se v tomto měsíci obvykle pohybuje zhruba na 2 tisících, v roce 2014 však stoupla na 5200. Naopak nejslabším měsícem byl prosinec s pouhými patnácti stovkami návštěvníků.

Nejúspěšnějšími akcemi loňského roku byl Masopust ze zoo na zámek, Loupežnická a Strašidelná zoo.

„Minulý rok byl velmi úspěšný. Vysokou návštěvnost si vysvětlujeme nejen příznivým počasím, které obvykle bývá tím nejdůležitějším faktorem pro návštěvu zoologické zahrady, ale také celkovou nabídkou zoo. Rok 2014 patřil z velké části oslavám 65. výročí od otevření zoo, podařilo se uspořádat spoustu zajímavých akcí, dovézt nová zvířata, oslavit narození mláďat a například také spustit nový web,“ zhodnotila mluvčí zoo Alena Houšková.

Mnoho poutavého chystá zoo i do roku 2015. Kalendář akcí slibuje více než pět desítek zajímavých akcí, mezi nimiž nechybí tradiční, ale i zcela nové aktivity. Novinkou bude například Slet čarodějnic nebo Farmářská zoo. V rámci zlepšování návštěvnického servisu je v plánu zkvalitnění ozvučení komentovaného krmení medvědů grizzly nebo vybudování tzv. piknikové louky, které nabídne prostor k relaxaci.

Zoo a Rajské ostrovy

Zoologická zahrada Děčín byla založena v roce 1948 a otevřena již o rok později. Zakladatelem byl děčínský obchodník Ludvík Grác. V době vzniku děčínské zoo byly v Československu pouze čtyři zoologické zahrady.

Zoo chová přes 450 zvířat ve zhruba 150 druzích. Bonusem návštěvníkům je Expozice Rajské ostrovy. Po předložení vstupenky ze zoo je totiž možné se na plavbu po Rajských ostrovech vydat zcela zdarma.

Expozice vznikla na místě bývalé Noční zoo Sulawesi v centru města na Teplické ulici. Příchozí se zde setkají s mnoha exotickými živočichy a největším mořským akváriem v Ústeckém kraji. Návštěvníkům nabízí unikátní pohled na vybrané světové oblasti a druhy živočichů a rostlin. Poznáte zde faunu i flóru mořského korálového útesu, živočichy tropických pralesů, polopouští či mangrovových pobřeží.

Reklama

Výběr článků

Načítám