Hlavní obsah

Generál Banér bude opět dobývat mníšecký zámek

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 5. července návštěvníky zámku v Mníšku pod Brdy čeká velká bitva s bohatým doprovodným programem i prohlídkami zámku. Uvidí šermovat mušketýry, nakoupí na jarmarku a budou zváni na prohlídky pro děti i pro dospělé.

Foto: archiv zámku Mníšku pod Brdy

Muži v táboře jsou prozatím v klidu, nepřítel je v nedohlednu. Předzámčí zámku Mníšku pod Brdy.

Článek

Chtěli byste se vrátit v čase a zažít atmosféru třicetileté války? Potkat generála Johana Banéra i švédské mušketýry? Navštívit vojenský tábor i vyzkoušet střelbu z kuše? Potom přijďte do mníšeckého zámku.

Dostanete se do doby, kdy si nikdo nebyl jist svým životem ani tím, jak uživí sebe a rodinu. Kdy cizí vojska sháněla proviant, jak se dalo, a nešetřila ani majitele toho nejchudšího políčka.

Od 11.00 hodin se můžete těšit na vystoupení skupin historického šermu, při návštěvě vojenského ležení navštívit i polní lazaret, prohlédnout si ukázky výzbroje, potěžkat zbraně nebo zhlédnout vystoupení sokolníka. A nezapomeňte ani nakoupit a občerstvit se na středověkém jarmarku plném stánků.

A co se tu kdysi vlastně přihodilo? Třicetiletá válka je přibližně v polovině, i když to samozřejmě nemůže nikdo tušit, a země koruny České nemají čas se vzpamatovávat z nájezdů vojsk protestantského švédského krále Gustava Adolfa. Když ten zemřel, nastoupila na trůn jeho dcera, královna Kristýna. Z ní se sice stala katolička, ale ve válce proti habsburské říši a tedy i Českému království pokračovala.

A právě ona ukořistila ze všeho českého bohatství, drahocenných sbírek, obrazů známých mistrů, soch či zlatých pohárů to největší sousto. I když kdo ví, kolik z toho všeho uvízlo za nehty známému švédskému generálu Johanu Banérovi... 

Johan Banér vtáhl do Čech se svou armádou několikrát. Roku 1639 se holedbal, že přináší svobodu českému lidu před habsburským útlakem, což mu ale nebránilo útočit na Prahu ani plundrovat okolní krajinu. Praha se nedala, a tak se usadil ve východních Čechách, kde po sobě zanechal jen spoušť a mrtvé nebo raněné hladové vesničany, kteří pak ani neměli kde hlavu složit.  

V rámci svých nájezdů zavítal i na jih do Mníšku pod Brdy. Tady ho zlákal renesanční skvost, zámek rodiny Mitroviců. Rozhodl se obohatit zámeckými sbírkami a zaútočil. Léta páně 1639 se tu odehrála největší bitva v těchto krajích, kdy proti sobě stálo několik tisíc švédských vojáků spolu s žoldáky spousty jiných národností a mnohem méně obránců, kteří se urputně snažili zámek nevydat a bojovali do posledního muže. Jejich statečnost ale bohužel nestačila. Švédové mníšecký zámek dobyli a vypálili.

Volná rekonstrukce této bitvy mezi vojskem Johana Banéra a císařskými obránci zámku začne od 18 hodin. Co myslíte, jak to tentokrát dopadne? Přemůžou Švédové zámecké hlídky a vniknou za brány a do komnat, nebo budou odraženi?

Abyste se v bitevní vřavě dobře vyznali, vše bude svým slovem doprovázet zkušený komentátor Standa Berkovec. Čeká vás vzrušující zážitek.

Během soboty, ale také v neděli 6. července bychom vás rádi pozvali i na návštěvu zámku. Kromě prohlídek pro dospělé se budou konat také speciální prohlídky pro rodiny s dětmi, na kterých bude pohádková průvodkyně vyprávět tak, aby se u nás dětem líbilo. Na prohlídky se telefonicky rezervujte na tel. 318 590 261.  

Reklama

Výběr článků

Načítám