Hlavní obsah

Gastrofestivaly – sledování moderních trendů v kuchyni? Ne vždy!

Novinky, Veronika Friedlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je zjevné, že gastrofestivaly jsou za poslední roky velmi vyhledávané události. Jde o soboty nebo neděle, které lze strávit s přáteli u dobrého jídla, pití, pobavit se kulturním doprovodným programem, soutěžemi nebo nakoupit speciální, ne bežně dostupné potraviny a pokusit se o „gastro-umění“ doma.

Foto: Veronika Friedlová

Zdroj: Archiv Regionu Slovácko

Článek

Zpočátku se jednalo o akce obecně se orientující na jídlo všeho druhu. Se zvyšující se četností gastrofestivalů bylo ale potřeba začít se odlišovat. A tak vznikaly eventy zaměřené na americkou, asijskou kuchyni, street food festivaly, piknikové festivaly…

V Uherském Hradišti se rozhodli odlišit se jinak. Namísto následování moderních trendů gastronomie vsadili na to, na co je region nejbohatší – lidová kultura, folklor a tradice. A tak vznikl Slovácký festival chutí a vůní. Tento rok proběhne už 5. ročník. Dříve akce probíhala na náměstí v centru města, tento rok už potřetí proběhne v daleko stylovějším prostředí, a to ve Skanzenu Rochus, který se v Uherském Hradišti nachází.

A na co je tedy tento gastrofestival zaměřen? Především na tradiční slováckou kuchyni. „Naším záměrem je shromáždit v jeden den, na jednom místě výrobce, kteří používají kvalitní suroviny a při výrobě postupují poctivě, přičemž vychází z dochovaných regionálních receptů.“ vysvětluje tajemnice Regionu Slovácko, Lenka Durďáková.

Mezi prodejci tak bude několik výrobců registrovaných pod značkou Tradiční výrobek Slovácka, která zaručuje především kvalitu výrobků, jejich vazbu na vymezené území, tradici výroby a šetrnost k přírodě. Letos se návštěvníci můžou těšit na dobroty od více než dvaceti výrobců, mezi kterými nebudou chybět tradiční báleše, které připravují Tetičky z Kozojídek přímo na místě, koláče, buchty, sušené ovoce, džemy a sirupy nebo škvarkové pagáčky a tyčinky. Parkem Rochus zavoní Slovácká kyselica, houbový, bramborový guláš nebo speciality přímo z udírny.

Nebudou chybět ani místní vinaři, kteří přijedou se svým vínem i burčákem, dva místní pivovary či pálenky ze Skanzenu Modrá.

Dobroty, které budou v sobotu 22. září k ochutnání, budou z části inspirovány Kuchařkou tradičních pokrmů na Slovácku, která bude na místě k zakoupení. Slovácký festival chutí a vůní začne v 10.00 hodin a brána Rochusu se zavře v 16.00 hodin.

Pokud máte rádi poctivou a tradiční kuchyni, neváhejte a vydejte se v sobotu 22. září na Rochus do Uherského Hradiště.  A když už tam budete, zůstaňte o něco déle a udělejte si výlet po okolí, region Slovácko rozhodně stojí za návštěvu!

Reklama

Výběr článků

Načítám