Hlavní obsah

Gastrofestival Chuť Jeseníků stále láká turisty. V Šumperku frčí Sacher

Novinky, Tereza Schreiberová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní část gastronomického festivalu Chuť Jeseníků, který obnovuje zapomenutou kuchyni hor pod Pradědem, se chýlí ke konci. Tradiční jídla z jídelních lístků ovšem nezmizí spolu s turisty. Budou tady na ně do zimy čekat.

Foto: Tereza Schreiberová

K tradičním jídlům Jeseníků patří také pomazánky

Článek

Druhý ročník gastronomického festivalu odstartoval v červnu letošního roku a uzavře se na konci září. "Do projektu se zapojilo dvacet restaurací po celých Jeseníkách. V nich jsme garantovali nabídku tradičních jídel Jeseníků, regionální produkty a místní suroviny," vysvětlila princip festivalu Dagmar Ciscoňová z organizujícího sdružení Jeseníky přes hranici. 

Pozitivně hodnotí dosavadní průběh festivalu také Jan Závěšický, ředitel Jeseníky - Sdružení cestovního ruchu: "Letos se díky projektu zase zvýšilo povědomí restaurací o potřebě nabídky regionálních jídel, domácí kuchyně. Nezapomínejme na to, že hlavním cílem festivalu je podpora nabídky těchto jídel po celý rok, tak doufám, že se zapojené restaurace do toho pořádně obují." 

V některých festivalových restauracích a kavárních už teď ví, že budou v nabídce tradičních pokrmů pokračovat. Tradiční Sacher nebo jablečný koláč z bramborového těsta ponechá v nabídce šumperská kavárna PředMěstí. "Speciálně na Sacher nám sem chodily desítky lidí, na jablečný koláč možná ještě více. Tak proč bychom je mazali z nabídky?" uvažuje logicky food managerka Tereza Minariková. 

Tradiční jídla Pradědových hor ochutnal i ředitel Závěšický. "Slezský bigos, ten jsem si dal za léto asi pětkrát, dále masové knedlíčky v nudlovém těstě, zvěřinu - jelena myslím, polévky a zákusky. Vždy mi chutnalo, nikdy jsem nebyl zklamán, tedy pokud jsem nenašel v jídel houby, které do kuchyně Jeseníků sice patří, ale já je nejím," řekl.

Festival Chuť Jeseníků některým restauracím dokonce pomohl k větším úspěchům, své o tom ví v Branné. "Restaurace Kolštejn byla také díky Chuti Jeseníků a značce Czech Specials vyhodnocena jako restaurace Olomouckého kraje. Je to známka, že cestou, kterou se naše restaurace vydala je správná," pochlubil se Tomáš Drápal, manažer restaurace Kolštejn v Branné. "Projekt Chuť Jeseníků je ideálním produktem, který má své místo, a na který běžný turista i cizinec slyší," dodal Drápal.

Na návštěvníky festivalových restaurací čeká ještě soutěž, v níž za každé snězené tradiční jídlo dostanou samolepku. Za šest těchto samolepek se pak mohou zúčastnit hry o hodnotné ceny, mezi nimiž nechybí ani luxusní víkendové pobyty. 

Všechny informace, včetně adres festivalových restaurací lze nalézt na www.chutjeseniku.cz. Vybrané restaurace a kavárny navíc odlišuje speciální samolepka u vchodu a menu ve festivalových deskách.

Reklama

Výběr článků

Načítám