Hlavní obsah

Frýdecko-místecké sídliště Slezská prochází obnovou

Novinky, Jana Matějíková

Statutární město Frýdek-Místek dokončilo s přispěním Evropské unie další část přeměny nejlidnatějšího sídliště Slezská. Nejenže zde zvýšilo funkčnost veřejných prostranství, ale vylepšilo i vizuální stránku celého sídliště.

Foto: magistrát města

sady Svobody - jeviště

Článek

Práce zahrnovaly rekonstrukci sadů Svobody i parčíku za Sekerovou vilou, výstavbu nových parkovišť, rekonstrukci několika hřišť a úpravu zeleně.

Prvním projektem byla revitalizace parků na sídlišti. V sadech Svobody byly odstraněny stávající chodníky, které nahradila nová dlážděná cestní síť, místo altánu je k dispozici atypické multifunkční zastřešené jeviště, opláštěné robustní sklolaminátovou skořepinou připomínající kobru, a rekonstrukcí prošla i kovová vstupní brána z ulice Sadová. Samozřejmostí je nový mobiliář. Za Sekerovou vilou (bývalou knihovnou) vznikl nový parčík s dlážděnými chodníky a odpočinkovou plochou s lavičkami. V obou lokalitách bylo nutné v rámci úprav vykácet neperspektivní dřeviny, které nahradily nové stromy a keře a vybudováno zde bylo i nové veřejné osvětlení.

Druhým projektem byla výstavba nového parkoviště a příjezdové komunikace v blízkosti křižovatky ulic Slezská a Staroměstská. „Občanům i návštěvníkům sídliště slouží od konce minulého roku. Na původní nezpevněné ploše vzniklo 31 parkovacích míst a dalších 12 podél nové příjezdové komunikace, která slouží jako další přístupová cesta na sídliště, což výrazně napomáhá plynulosti provozu uvnitř sídliště,“ řekl primátor Michal Pobucký.

Třetí projekt řešil rekonstrukci a doplnění důležitých prvků základní občanské vybavenosti na sídlišti Slezská, což obsahovalo vybudování dalšího parkoviště, dobudování cyklostezky, rekonstrukci několika hřišť a vegetační úpravy. Nově vzniklo parkoviště s kapacitou 19 parkovacích stání na ulici Dr. M. Tyrše. Pro vytvoření ucelené trasy byla dobudována téměř půlkilometrová dlážděná cyklostezka za domy na ulici Novodvorská. Rekonstrukce se dočkala 4 dětská hřiště, 3 pískoviště a 5 sportovních hřišť, která získala nové herní prvky a mají převážně pryžový povrch. Upraveny byly také zpevněné plochy a zeleň na Kostikově náměstí kolem pomníku.  

„Věřím, že občané i návštěvníci sídliště Slezská tyto úpravy ocení. Moderní hřiště, jeviště, ale i zeleň slouží převážně jim. Všem by nám mělo záležet na tom, aby nedocházelo k jejich poškozování, i proto bude většina upravených ploch pod kontrolou kamerového systému. Doufám v to, že nebudeme muset řešit auta parkující na trávě a chodnících, ani poškození herních prvků na dětských hřištích nebo unikátního jeviště ve tvaru kobry poblíž sokolovny, které je v České republice jedinečné,“ doplnil primátor Michal Pobucký.

Náklady na tyto tři projekty činí necelých 36 miliónů korun, z čehož téměř 21 miliónů získá město zpět formou dotace z prostředků Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Revitalizace sídliště bude pokračovat i v příštím roce. V plánu je vybudování dalších parkovacích ploch i rekonstrukce chodníků a vozovek.

Reklama

Výběr článků

Načítám