Hlavní obsah

Fotografickou kolekci Nostalgia 22 představuje Robert Rohál ve vyškovském kině

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na celý říjen se stalo přísálí Kina Sokolský dům ve Vyškově domovem fotografické kolekce Roberta Rohála Nostalgia 22. Soubor tvoří dvaadvacet černobílých fotografií, na nich jako protagonisté „vystupují“ Soňa Drábková a Jiří Bartoň.

Foto: Robert Rohál

Titulní foto kolekce Nostalgia 22.

Článek

Podle autora bylo jeho snahou nafotit nostalgicky laděnou kolekci, tedy ne rozjásanou, ale spíše sevřenou do sebe. I když fotil své blízké přátele, přesto jim „vnutil“ určitou roli.

Zatímco sekretářku Soňu Drábkovou oblékl do divadelních kostýmů a nafotil v Kroměříži, snímky s hercem a šansoniérem Jiřím Bartoněm pořídil v Šumperku. V tomto případě ale nechal aktéra v civilu – a tak trochu v zamyšlené či zachmuřené poloze.

„Velkou roli na fotkách hrají i kulisy a prostředí obou, dost rozdílných měst – Kroměříže a Šumperka. Jsou to místa, s nimiž máme všichni tři něco společného. Jen na dvou fotografiích jsou moji protagonisté společně. Na té první titulní, tak trošku mystické, může dvojice připomínat třeba Antonia a Kleopatru, nebo Tristana a Isoldu, druhá společná fotografie je jakýmsi průhledem do divadelního zákulisí – inspiroval mě k tomu Jirka, který byl několik sezón v angažmá Divadla Šumperk,” uvedl Robert Rohál, který kolekci Nostalgia 22 prvně představil právě v galerii šumperského divadla.

„Jsem rád, že mohu tuto kolekci teď prezentovat i ve Vyškově, kde se dělá, jak jsem si stačil všimnout, i skvělá kultura,” dodal.

A co čeká Roberta Rohála v nejbližší době? „Pokud vím, tak budu ještě ke konci roku vystavovat na jedné společné výstavě s fotografkou Nelly Billovou v Kroměříži. Další dvě výstavy bych měl mít až v příštím roce a to v prestižní olomoucké galerii Anděl a potom Praze. Co se týče dalších aktivit, tak jsme spolu s Jiřím Bartoněm dopsali novou knihu. Měla by se jmenovat Velká kniha herců první republiky a protektorátu a vydá ji Petrklíč,“ řekl Robert Rohál.

Reklama

Výběr článků

Načítám