Hlavní obsah

Festival základních uměleckých škol nabídne ve Zlínském kraji pět desítek akcí

Novinky, Jana Kubáčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veřejné ZUŠ ve Zlínském kraji připravily další ročník festivalu ZUŠKA? ZUŠKA! Nabídne padesát akcí po celém kraji. Na slavnostním galavečeru vystoupí i patroni a absolventi škol - houslistka Ivana Kovalčíková a hudebník Jiří Pavlica, hosty jsou dirigent Vojtěch Spurný, či herec Pavel Vacek.

Foto: Zuška?Zuška!

V Kongresovém centru ve Zlíně bude čtyři sta účinkujících.

Článek

Vyhrávají soutěže za hranicemi republiky, hrají po boku známých profesionálů v divadelních představeních, zpívají či tančí v muzikálech, koncertují s filharmoniemi. To jsou neznámé děti, které svým talentem zastíní i dospělé. Svůj talent pěstují v některé ze státních „zušek” v kaji. Řada z nich se představí veřejnosti i během festivalu ZUŠKA? ZUŠKA!, který proběhne na více než dvaceti místech v kraji v rozmezí od 3. do 20. května.

Slavnostní galavečer v Kongresovém centu ve Zlíně 10. května bude prestižním zlatým hřebem festivalu. Na programu se podílí všech 23 veřejných ZUŠ v kraji, vystoupí čtyři stovky účinkujících.

„Program nabídne vystoupení saxofonisty Jiřího Kováře s kapelou, muzikant bude reprezentovat republiku v Los Angeles, houslistka Natálie Garguláková patří mezi výjimečně talentované děti, je vítězkou řady národních i mezinárodních soutěží, jeviště opanují i úspěšní žáci tanečních oborů,“ přiblížila program ředitelka ZUŠ Zlín, Martina Hniličková.

V jeden okamžik bude na pódiu až 54 kytaristů, či 15 klarinetistů, dixieland, bubenická show. Absolvent ZUŠ Uherské Hradiště, Jiří Pavlica, se na pódiu setká se současnými úspěšnými žáky této školy – svými dětmi. Dcera Anna Magdalena je jedním z dětských konferenciérů akce, coby žákyně literárně-dramatického oboru a syn je primášem CM Husličky a písničky.

Festival nabídne téměř padesát akcí, koncerty, happeningy, výstavy, promítání snímku Zuška? Zuška!, workshopy, Dny otevřených dveří,.. Vystoupí několik tisíc dětí, žáků státních ZUŠ v kraji, ve věku od pěti do dvaceti let.

Ve Zlíně 10. května zahraje dechová muzika před krajskou budovou, v Bojkovicích můžete navštívit 15. května Zahradní slavnost, o den dříve v srdci Luhačovic Slavnostní koncert ZUŠ, v Hulíně bude 8. května Koncert pěveckých sborů, v Uherském Brodě připravili výstavu o počátcích zdejší školy. ZUŠ Alfréda Radoka z Valašského Meziříčí zve na jazzový či cimbálový galakoncert (14. a 21. května).

Festival ZUŠKA? ZUŠKA! Vznikl před třemi lety. ZUŠ jím připomínají svou důležitost a zásadní roli ve vzdělávání i kultuře měst a obcí.

Ve Zlínském kraji je celkem 29 základních uměleckých škol, z toho zřizovatelem dvaceti z nich je Zlínský kraj, tři jsou zřízeny obcemi a šest soukromými subjekty.

Dvacet tři veřejných škol navštěvuje 15.865 dětí. Nejstarší školou v kraji je ZUŠ Kroměříž, která má 134 let.   

Reklama

Výběr článků

Načítám