Hlavní obsah

Festival Architektura 2017 otvírá v Ostravě své brány

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 11. dubna bude v 17 hodin v ostravském Domě umění slavnostně zahájen festival Architektura 2017. V rámci festivalu budou v GVUO uspořádány dvě výstavy, které představí významné osobnosti ze světa architektury tchajwanského Huang Sheng-Yuanga a finského Alvara Aalta.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 11.4.2017 Dům umění. Festival Architektura 2017. Zpřístupněná místa.

Článek

Výstavu zahájí organizátoři festivalu Tadeáš Goryczka, Jarolav Němec a Jiří Jůza, ředitel Galerie výtvarného umění Ostrava.

Výstava s názvem Huang Sheng-Yuan / Fieldoffice Architects / Zpřístupněná místa - představí vnímání života a originální pohled na architekturu jako jedinečný směr, který vychází především z fenoménu pomíjivosti, jenž je zastoupen v přírodě. Prezentovány budou architektonické návrhy Huang Sheng-Yuana, Chiu Chen-Yu a Zon Chena.

Výstava Aaltova příroda s podtitulem Úloha lidové tradice v japonském a finském stavitelství v díle Alvara Aalta ve 30. letech minulého století seznámí veřejnost nejen s architektonickými hlavními projekty z 20. a 30 let 20. století.

Cílem výstavy je podtrhnout význam změny a vývoj Aaltovy filozofie v přístupu k architektuře a designu. Výstava se detailně zabývá rolí japonské a finské lidové tradice stavitelství ve vyzrálém architektonickém díle Alvara Aalta a odhaluje příčiny jeho úspěchu.

„Umění a design bude zastoupen ve Výstavní síni Sokolská 26 a v Industrial Gallery výstavami Reinharda Roye, který se věnuje geometrické abstrakci. Výchozím prvkem Royovy tvorby je bod, nebo tečka, kterou dále variuje na všechny možné způsoby. Expozici si lidé mohou prohlédnout od 11. dubna do 12. května. Ve Výstavní síni Sokolská 26 ještě o týden déle,” řekl Jaroslav Němec, kurátor výstav.

Výstavy v Domě umění doprovodí vzdělávací programy pro školy a veřejnost i přednášky zástupců vystavovaných architektonických studií. Ve středu 12. dubna v 16 hodin vystoupí Chiu Chen-Yu a v 17 hodin profesorka Aino Niskanenová.

Výstavy jsou otevřeny úterý až neděle od 10 do 18 hodin. Plné vstupné činí 60 korun a zlevněné 30 korun, volný vstup pro seniory. Festival finančně podpořili: Ministerstvo kultury České republiky, městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz, statutární město Ostrava. Záštitu na festivalem Architektura 2017 převzala Petra Bernfeldová, starostka městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám