Hlavní obsah

Expozice Karla Kryla v Kroměříži bude otevřena od 12. května, opět nabídne prostor plný emocí

• Aktualizováno
Novinky, Robert Rohál

Dům kultury v Kroměříži otevře po dvou měsících Expozici Karla Kryla. V souladu s uvolňováním restrikcí ohledně koronaviru bude expozice otevřena od 12. května. Vstup do zážitkové expozice bude možný jen s rouškou a za dodržení dalších bezpečnostních vládních nařízení.

Foto: archiv autor

Expozice Karla Kryla v Kroměříži.

Článek

Návštěvníci se tak mohou nechat unést unikátní emocionální podívanou, doplněnou tvorbou slavného kroměřížského rodáka. Současně by měli dbát na zvýšenou osobní hygienu, respektovat pokyny a doporučení personálu, dodržovat odstupy a neustále si chránit nos a ústa rouškou.

Osobnost písničkáře, básníka a filozofa Karla Kryla se stala inspirací pro originální "zážitkovou" expozici, která připomíná rozmanité dílo básníka s kytarou – a stejně taková je i jeho expozice v Kroměříži.

Návštěvníci nenajdou v žádném případě vitríny s muzejními artefakty ani Krylovy osobní předměty či jiné relikvie. Naopak expozice vás přímo vtáhne do Krylových myšlenek, jejím hlavním smyslem je vyvolat v návštěvnících pocity, prožitky a emoce.

Smyslem působivé expozice, kterou vytvořil Ing. akad. arch. Jan Konečný, CSc., a která byla otevřena v září 2014, bylo představit Karla Kryla nikoliv jako umělecko-politický fenomén, ale jako významnou komplexní osobnost naší kultury.

Koncept je založen na scénické podpoře emocionálního působení Krylova díla bez důrazu na časovou osu a faktografii jeho života. Výstava tedy není „knihou“, v níž je nutné listovat, ale sjednocující metaforickou scénou jeho děl.

Zatímco od listopadu 2017 je v expozici k vidění i malá výstava s nosiči Karla Kryla a Marty Kubišové, které zapůjčila společnost Supraphon, od loňského září je instalována další malá výstavka připomínající - písmem i obrazem - pět let trvání expozice.

Expozice Karla Kryla bude otevřena vždy úterý - neděle, a to vždy od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám