Hlavní obsah

Dvě skladby, nová sbírka nymburského básníka Aleše Misaře

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý nymburský básník Aleš Misař vydal v nakladatelství Vespero Pardubice, jako dvacátý titul v edici Polabští básníci, sbírku poezie s názvem Dvě skladby.

Foto: Jan Řehounek

Aleš Misař se svou šestou sbírkou básní

Článek

První sbírku Neštěstí v lásce, štěstí v poezii vydal ještě jako student v roce 2004. Po maturitě na nymburském gymnáziu vystudoval germanistiku na UJEP v Ústí nad Labem a posléze dějiny literární kultury na Univerzitě Pardubice.

V profesní dráze se může pochlubit hlavní cenou v překladatelské soutěži Jiřího Levého za překlad cyklu Sonety Orfeovi od německého lyrika R. M. Rilkeho – vyšel v Literárním salonu 2013. Nyní působí jako lektor českého jazyka.

Po první knize vydané vlastním nákladem následovaly další – Proti armádě tvé krásy, Patřím Noci, Lunoryty a Na dně rozednění.

„V poezii klade důraz na rytmus a rým, je hledačem vláken písně ve verších a věří, že je ještě lze napínat, hrát na ně, rozvíjet je, třeba i na hraně přetržení,“ píše recenzent v závěru poslední, již šesté sbírky Dvě skladby.

V ní se tentokrát odpoutal od jednotlivých básní a vytvořil dvě rozsáhlé básnické skladby: Erika Eurydika a Kovboj v bílém. Zatímco v té první píše o hledání a nenaplněné lásce, druhá pojednává o člověku z okraje společnosti, zmítaném mezi láskou matky a manželky, „ptáku vyhnaném z ráje“, jehož život vyhasne na chodníku pod oknem. Obě dvě jsou strhujícími příběhy, pojednanými kouzelným básnickým jazykem.

Básně jsou doprovozeny ilustracemi Larisy Nobilisové. Absolventka Umělecko-grafické fakulty Jihoukrajinské univerzity Ušinského v Oděse je pojala jako kresby s čistými liniemi v úsporné zkratce.

Reklama

Výběr článků

Načítám