Hlavní obsah

Dvacetník od Mozarta z pozůstalosti nejslavnějšího rodáka Dobrušky se vrátil domů

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobruška, která letos slaví 700 let od první písemné sbírky, dostala nečekaný a velice cenný dar v podobě věcí z pozůstalosti svého nejznámějšího rodáka Františka Vladislava Heka. Jejich historickou hodnotu nelze vyčíslit. Výjimečnému okamžiku byl přítomen místostarosta města Miroslav Sixta.

Foto: město Dobruška (archiv)

Místostarosta Dobrušky Miroslav Sixta (vpravo) převzal od potomků F. Vl. Heka vzácný dar.

Článek

Jak proběhl první kontakt s potomky nejslavnějšího rodáka Dobrušky Františka Vladislava Heka?

Potomci nás oslovili prostřednictvím vedoucí muzea Pavly Skalické. I když e-mail dorazil do Dobrušky až na druhý pokus, šlo pak už vše velmi rychle. Během týdne jsme se domluvili a vyrazili do Frýdku-Místku. Byli jsme velmi natěšení, protože taková zpráva nepřichází každý den.

O koho se jedná?

Navštívili jsme sourozence Jana Šebelíka a Jarmilu Nikliborcovou, kteří žijí ve Frýdku-Místku - Hek byl jejich čtyřikrát pradědeček.

Co městu věnovali?

Věci, které se v rodině dědily z generace na generaci. Knihovní skříň s prosklenými dveřmi, dále čtyři skleněné poháry s broušenými motivy. Jsou na nich iniciály, ale ne Hekovy, takže budou předmětem dalšího zkoumání. A především stříbrnou minci, kterou popsal Hek ve svém životopise, a píše o ní také Alois Jirásek ve svém románu F. L. Věk. Měl by to být dar od Wolfganga Amadea Mozarta, když se spolu setkali v Praze. Jedná se o stříbrný dvacetikrejcar Josefa II. s letopočtem 1787 ražený ve Vídni. Podle dobových hodnot se jednalo přibližně o denní dělnickou mzdu, ale historická hodnota je pro nás těžko vyčíslitelná.

Co plánuje město s darovanými věcmi?

Hned druhý den poté, co jsme vzácný náklad přivezli do Dobrušky, jsme knihovnu instalovali do rodného domku F. V. Heka. Stala se součástí muzejní expozice. O způsobu vystavení pohárů a mince se zatím jedná. Určitě bude také zveřejněno, kdo věci městu věnoval. Darované předměty tak výrazně rozšíří věci z Hekovy pozůstalosti, neboť dosud se jednalo pouze o kupecké váhy „mořské panny“, známé i z televizního seriálu.

Jak budou pokračovat kontakty s Hekovými potomky?

Oba jsou velice skromní lidé. K návštěvě Dobrušky je pozval starosta města Petr Lžíčař. Informovali jsme je také o hudebním Festivalu F. L. Věka a předpokládáme, že během podzimu k nám určitě dorazí.

Reklama

Výběr článků

Načítám