Hlavní obsah

Důchodce má na svém kontě bezmála šedesát poštovních známek

Novinky, Bára Haušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bludov, obec se třemi tisíci obyvateli v okrese Šumperk, má celkem 55 vlastních přítisků poštovních známek. Jde o potvrzený rekord v České republice, o který se zasloužil zdejší patriot Karel Adam.

Foto: Bára Haušková

Důchodce Karel Adam má vášeň vydávání známek své rodné obce Bludova.

Článek

Osmdesátiletý důchodce vyráží několikrát do roka vlakem do Poštovní tiskárny cenin v Praze, aby získal nové edice. Před Vánoci tak například vyšly známky Pradědova dětského muzea, nového turistického cíle v Jeseníkách.

„Vždycky si nachystám více motivů a pak vyrazím. V tiskárně cenin už mě vždy vítají se slovy: Morava jede,” říká s úsměvem sběratel Karel Adam a ukazuje archy přítisků poštovních známek s motivy Bludova úhledně chronologicky seřazené. „Sběratelská hodnota je zhruba stejná jako náklady na výrobu. S výjimkou prvních známek, které jsem nechal vydat. Ty se dnes pohybují na burze kolem pěti set korun. Hodnotu vidím v tom, že jde o dokument doby,” vysvětluje nadšený filatelista Adam.

„Máme vlastní pohledy a díky panu Adamovi na ně můžeme dát i vlastní poštovní známku. Jde tak o zajímavý suvenýr nebo památku pro naše návštěvníky,” říká Markéta Ficnarová z Pradědova dětského muzea v Bludově. Mezi motivy se objevuje znak obce, turistické cíle, památná místa, sakrální stavby, ale i zdejší minerál zvaný bludovit nebo obyvatelé Bludova. Na jedné známce je vyobrazený i sám Karel Adam ve svých 65 letech.

Vydávání známek s motivy své rodné vesnice se věnuje od roku 2003, kdy Česká pošta vydala zvláštní tiskové listy pro přítisky. Už v době, kdy měl na svém kontě 32 známek, získal certifikát České knihy rekordů. „Samozřejmě netisknu nic jen tak bez svolení majitele nebo provozovatele. Vždy se dotyčného zeptám na souhlas,” podotýká Karel Adam a dodává: „Těší mě, že se to lidem líbí. Když má někdo zájem, tak dodá fotku a já se jim postarám o vydání známek.”

Známky zdejší obce mohou zájemci zakoupit v Informačním centru v Bludově.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám