Hlavní obsah

Drtil na evropském šampionátu šipkařů dostál svému příjmení

Novinky, Ondřej Vylíčil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V italském Caorle se v průběhu minulého týdne odehrál evropský šampionát v moderních šipkách, kde Češi zaznamenali parádní výsledky. Mezi nimi se objevilo hned několik jmen, které v tuzemských soutěžích reprezentují severní region Královéhradecka.

Foto: Zdeněk Špička

Pavel Drtil na nejvyšší příčce stupňů vítězů nejprestižnějšího turnaje z programu letošního Mistrovství Evropy v Itálii

Článek

Tím nejvýraznějším byl Pavel Drtil z Mladých Buků (klubová příslušnost 40+ Trutnov), který se stal mistrem Evropy v nejprestižnější individuální mužské kategorii ve hře 501. Stal se i mistrem Evropy s národním týmem - zde je nezbytné zmínit, že jeho členem byl mimo jiné i Antonín Davídek ze Dvora Králové. Je i 2. vicemistrem v kategorii dvojic, kde mu sekundoval tradiční parťák Karel Sedláček z Červeného Kostelce, a bronz si na krk pověsil i v lize mistrů, ve které slavil se svým mateřským družstvem 40+ Trutnov.

Právě Trutnov celou sezónu v této evropské klubové soutěži reprezentoval Českou republiku jakožto její úřadující mistr a nutno podotknout, že to byla reprezentace vskutku příkladná se třpytivou odměnou.

Drtilovi svůj drtivý týden zakončil v poslední den zmiňovaným triumfem mezi muži, kde předvedl neskutečnou jízdu finálovým play off. Komentátor neměl slov a jeho výkon shrnul stručně avšak výstižně: "To co jsem při finále viděl, bylo neuvěřitelné představení Pavla Drtila a absolutní bezmoc Al Amriho (finálový soupeř, který prohrál 0:7). Ten se sice snažil, ale stačil vždy jen se smutným úsměvem zakroutit hlavou. Hra Pavla Drtila byla strhující. Takto má hrát právoplatný mistr Evropy."

Nezbývá než smeknout. Česká republika má mistra Evropy v této nejprestižnější kategorii po dlouhých jedenácti letech.

Také mezi ženami je na stupních vítězek vidět hráčku z našeho regionu. Alena Gregůrková z Náchoda - hájící barvy Republiky Úpice - to dotáhla na titul 2. vicemistryně ve hře 501, dále se výraznou měrou podílela na úspěchu 40+ Trutnov v lize mistrů (každý tým musel mít v sestavě jednu ženu a volba padla právě na Gregůrkovou) a po medaili sahala i s národním týmem žen, který skončil čtvrtý.

Skvělá umístění si domů vezou i další. Titul mistrů Evropy si vedle mužského nároďáku vyházela i reprezentace mládeže, jehož nedílnou součástí byli David Záruba z Libáňě a Nikol Melicharová z Velkého Třebešova. No a opomenout samozřejmě nelze ani Šárku Dvořákovou z Jičína (Lucky Darts Jičín), které náleží titul vicemistryně Evropy v kategorii dvojic žen.

Češi se pyšní nejpočetnější medailovou sbírkou

Letos se na evropském šampionátu hrála česká hymna hned šestkrát, čímž se "Kde domov můj" stala nehranější tamní písní. V novém tisíciletí se radovaly z mistrovského titulu dohromady osmkrát (ženy 4x, muži 4x). Celkový součet získaných medailí je pak ohromující - 28 cenných kovů z 38 možných (8 zlatých, 13 stříbrných, 7 bronzových) - což je suverénně nejvyšší počet ze všech zemí (druhé Německo má aktuálně 20 kovů). Více zlatých posbírali pouze Chorvaté a to 12 (celkově vlastní 20 medailí). Tato čísla jasně dokazují, že české šipky patří dlouhodobě mezi evropskou špičku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám