Hlavní obsah

Drážďany žijí adventem. A taky tlačenicemi na trzích

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již od hlavního nádraží do centra je pěší zóna ve znamení blížících se Vánoc místy neprůchozí. V saské metropoli se nabízí k návštěvě 12 adventních trhů, ty nejkrásnější v centru, kde je také největší nával. Na některých místech máte dojem, že Němci jsou v menšině, čeština zní na každém kroku.

Foto: Helena Svěcená

Drážďany jsou plné vánočního zboží a Čechů

Článek

Na Prager Strasse, nákupní třídě vedoucí od nádraží k Altmarktu, stojí jeden obchodní dům vedle druhého. Pokud tu budete chtít nakoupit v neděli, máte smůlu, je zavřeno, výjimku tvoří jen 21. prosinec. Štrýclmarkt je otevřen denně do 23. prosince od 10. do 21. hodiny. Na Štědrý den i dopoledne.

Tradice drážďanského adventu se datuje rokem 1434, je nejstarším v Německu. Pověst o něm překročila hranice země. Hlavně v posledním desetiletí je tu stále více narváno návštěvníky. Jinak se to říci nedá, zásluhu na tom má i krájení vánoční štóly, přiláká každoročně přes sto tisíc lidí.

Všichni míří do Dráždan

Z vánoční atmosféry se stal velký spektákl, k některým stánkům je těžké se prodrat, vypít si v klidu svařák či zakousnout se do klobásky ztrácí v tlačenici požitek. Pohostinství narvaná k prasknutí a nával na zejména dámské toalety je převeliký. Povzdech jedné z čekajících: "Copak vy mužští, vy si zalezete někam do průchodu, ale co my…" byl se zoufalým výrazem v očích dost vypovídající. Jenže vlézt do průchodu se samozřejmě nejenže nedělá, ale také nedá.

S parkováním to také není slavné, nevím, jak vypadá cesta vlakem, ale vzhledem k návalu našinců to asi také bude zážitek. Pokud vám vyhovují tlačenice v našich obchoďácích, máte tu podobnou atmosféru, ale s příchutí rozličných vůní, koled, vizuálních dráždidel v podobě lampiček, svícnů, dřevěných pyramid ve vánočním stylu aj.

Tucet trhů, každý jiný

Takže kam v Drážďanech zabrousit? Největší a nejoblíbenější je Štrýclmarkt na náměstí Altmarkt.  Na Štrýclmarktu, který je hlavním adventním trhem, máte další dva velmi odlišné trhy téměř na dohled.  Před barokním kostelem Frauenkirche najdete Neumarkt,  druhým je středověký vánoční trh na nádvoří zámecké stáje Stallhof. O víkendech se tu platí vstupné, během týdne je vstup zdarma. Večer je velkou atrakcí společné koupání ve dřevěných vědrech. Zkuste Sasíkovi vlézt do kádě, je to zábava.

Před Frauenkirche se od roku 2009 každoročně koná vánoční trh v duchu doby mezi lety 1830-1920. Zdobí ho více než stovka velkých žlutých  hvězd a desítky vonících smrčků. Najdete tu na 60 stánků řemeslníků v atmosféře, která připomíná trh před sto lety. Uvidíte řezbáře, kožešníky, kloboučníky, kartáčníky, ale také umění výrobců svíček, bonbónů a čokolády, nůžkami vám podobiznu vykouzlí umělci stříhající obrysové portréty z papíru. Nechybějí stánky kovářů, pekařů, řezníků a řezbářů, všichni předvádějí fortel a doufají, že své výrobky během adventu udají.

Na kolotoči i u prasátka

 Pro děti je lákadlem ručně poháněný starodávný kolotoč. Zatímco se na něm vozí děti, dospělí se zabývají hlubokým náhledem do pohárků se svařákem nebo punčem. Pochutnat si můžete i na vepřové pečeni, jelikož tu také stále rožní celá selata.

Další trhy jsou na protějším břehu. Je tam podstatně volněji, ale už to nemá ten šmrnc. Takže raději do davu a tělo na tělo!

Reklama

Výběr článků

Načítám