Hlavní obsah

Domov sv. Anežky v Týně nad Vltavou-Čihovicích oslavil své 20. narozeniny

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už celá dvě desetiletí poskytuje lidem s různým zdravotním postižením své služby Domov sv. Anežky v Týně nad Vltavou-Čihovicích. Kulaté výročí vzniku tohoto zařízení sociálních služeb si v pátek 1. listopadu připomněli klienti a zaměstnanci domova spolu se svými blízkými, příznivci a přáteli.

Foto: Petr Pokorný

Zakladatel spolku Pomoc Jiří Netík senior dohlíží na výsadbu pamětní Lípy u Domova sv. Anežky.

Článek

Oslavy „Anežčiných narozenin“, jejichž součástí byla bohoslužba ve vlastní  kapli domova, vysazení pamětní lípy a společné posezení s pohoštěním a hudbou, se zúčastnili i mnozí zástupci spolupracujících obcí z celého okolí.

„Anežka poskytuje zázemí pro několik našich občanů, kteří by se sami o sebe nedokázali bez pomoci postarat. Někteří zde pracují, někteří i bydlí. Je to zařízení nesmírně důležité pro celé Vltavotýnsko,“ konstatoval místostarosta Temelína Petr Macháček.

Starosta Chrášťan Josef Vomáčka poznamenal, že obce Anežku podporují mimo jiné nákupem výrobků chráněných dílen, či využívají nabízené služby. Spolek POMOC Týn nad Vltavou, zastřešující Domov sv. Anežky, v Chrášťanech přestavěl před čtyřmi lety zchátralý objekt bývalé školy na dům sociálních služeb. „Nyní jsou zde umístěny byty speciálního určení, senior klub, centrum pro mládež a mateřské centrum,“ doplnil Vomáčka.

Podobný Domov KLAS (Domov klidného, laskavého a aktivního stáří) jako v Chrášťanech, vznikl už před tím v Temelíně. Další je nyní před dokončením v Albrechticích nad Vltavou.

Výjimečnost oslavy 20. výročí vzniku Domova sv. Anežky podtrhla hned v úvodu skutečnost, že bohoslužbu v kapli sv. Anežky, kterou vybudovala před deseti lety POMOC na břehu sousedního rybníka, celebrovali společně hned tři katoličtí kněží. Duchovní na odpočinku Pater František Janoušek, rektor kostela Povýšení Sv. Kříže v Písku a písecký farní vikář P. Václav Hes a Mons. Josef Suchár, který je proslulý především obnovou poutního kostela Nanebevzetí Panny Marie a znovuvzkříšením po 2. světové válce vysídlené a zničené vesnice Neratov v Orlických horách.

„Nikdy jsme neměli v úmyslu vybudovat velké centrum. Pouze jsme reagovali na potřeby v našem okolí, které však byly tak velké, že jsme postupně rozšiřovali rozsah našich služeb až do současné podoby. Naše myšlenka zasáhla i další a to především mladé lidi, takže rozvoj aktivit POMOCi dále pokračuje a to přesto, že ekonomika této činnosti příliš nepřeje,“ zdůraznil zakladatel statutární zástupce spolku POMOC Jiří Netík senior.

Dnes Anežka působí ve třech objektech v Týně nad Vltavou. Její chráněné dílny v Čihovicích a ve středisku U sv. Kateřiny pak putují do prodejny U sv. Anežky na vltavotýnském Náměstí Míru. Ve všech střediscích spolku POMOC Týn nad Vltavou, četně Domova sv. Anežky, Dílen sv. Jiljí a Domovů KLAS, nyní pracují téměř dvě stovky lidí, z toho více než 60 procent se zdravotním postižením či jiným sociálním znevýhodněním.

Financování činnosti POMOCi je vícezdrojové. Část je kryta vlastními aktivitami, část dotacemi a příspěvky. Jedním z partnerů spolku je Skupina ČEZ prostřednictvím své nadace či Jaderné elektrárny Temelín. POMOC působí v současné době v oblasti Čihovic, Chrášťan, Temelína, Týna nad Vltavou, ale i Třeboně. V plánu je nyní rozšíření činnosti do Bechyně, Lomnice nad Lužnicí a už zmiňovaných Albrechtic.

Reklama

Výběr článků

Načítám