Hlavní obsah

Dobývání zámku Mníšku aneb Jak přišli Mitrovicové o své panství. Zažijte příběh z třicetileté války

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zámku v Mníšku pod Brdy si v sobotu 7. července připomenou historickou událost z doby třicetileté války. Chystá se velmi volná rekonstrukce bitvy, při které švédští vojáci dobyli tehdejší renesanční sídlo rodu Vratislavů z Mitrovic. Šermířský program je připraven po celý den.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

Již za císaře Karla IV. stál v Mníšku gotický hrádek, který se stal později majetkem rodiny Vratislavů z Mitrovic. Ti stavbu přeměnili na honosné renesanční sídlo, kde se usadila mníšecká větev rodu. Spokojeně zde žili, lovili v okolních lesích, zvali významné návštěvy, občas se soudili s majiteli sousedních panství, provozovali šenky a vařili dobré černé pivo. Dokud nepřišla třicetiletá válka.

Roku 1639 sem vtrhli vojáci švédské královny Kristýny a zámek zcela zničili. Panství se pak prodalo a Mitrovicové se do Mníšku už nevrátili. A právě jejich dobu a tuto událost si připomenou návštěvníci zámku v sobotu 7. července. Již dopoledne začne program v zahradě a předzámčí. Tam si vojsko útočící armády rozloží svůj tábor, ve kterém jednotlivé skupiny předvedou svou výstroj, muškety, děla i vyšívané a malované prapory jednotek a markytánky ukážou dobové nádobí i přípravu pokrmů na ohništi.

Po celý den budou připravena vystoupení skupin historického šermu, hudba a dobový tanec, kejklíř Merlin, hry pro děti, historické tržiště a občerstvení. V zámku se chystají dětské Pohádkové prohlídky s královnou Elsou, Kouzelné sklepení nebo nové prohlídky o Vratislavech z Mitrovic, především o Václavu Vratislavovi přezdívaném Tureček, který se jako mladý panoš dostal až na galeje a do tureckého vězení.

Vyvrcholením celého programu bude odpoledne od 17 hodin bitva připomínající dobývání zámku. Uvidíme fiktivní příběh s názvem Omnia vincit amor, tedy Nade vším vítězí láska aneb Love story na bitevním poli. Tehdy byl známek vydrancován, ale tentokrát se po závěrečném defilé všechny císařské a švédské jednotky svorně sesednou u jednoho stolu, aby společně popili, pojedli a vyprávěli o svých hrdinských skutcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám