Hlavní obsah

Dobrušská filmová klapka počtvrté. Klap!

Novinky, Dana Ehlová

Také čtvrtý ročník Dobrušské filmové klapky orámují významná výročí – po loňských osmičkových přicházejí na řadu letošní devítková. I tentokrát přijala pozvání k účasti řada zajímavých hostů.

Foto: město Dobruška (archiv)

4. ročník Dobrušské filmové klapky proběhne od 13. do 15. září.

Článek

Třídenní program – od 13. do 15. září – nabídne pestrou paletu filmů, besed a výstav. Zahájení již tradičně proběhne ve stylových prostorách sladovny rodinného pivovaru Rampušák, kde se v pátek 13. září uskuteční v 18 hodin vernisáž výstavy fotografií Josefa Vágnera – Sen safari z jeho cest do Afriky a za účasti dcery zakladatele zoo ve Dvoře Králové nad Labem Lenky Vágnerové. Exotické fotografie doplní dřevěné plastiky Petra Stančíka.

Poté se účastníci přesunou do sklepní pivovarské restaurace, která se pro tento večer promění v provizorní kinosál. Projekci záznamu představení Divadla Járy Cimrmana Akt doprovodí jistě zajímavými postřehy „z natáčení“ známý cimrmanolog Miloň Čepelka. Na závěr prvního dne je naplánováno promítání dokumentu Ivo Pavelka Sen Safari, který vznikal dlouhých sedm let.

Celodenní maraton filmů a k nim laděných akcí „poběží“ v sobotu 14. září. Začátek bude patřit nejznámějšímu dobrušskému rodákovi Františku Vladislavu Hekovi, od jehož narození uplynulo letos v dubnu 250 let a jehož životní osudy zachytil Alois Jirásek v pětidílném románu F. L. Věk.

Navíc je to už 50 let, co režisér František Filip začal natáčet stejnojmenný televizní seriál. „Máme to štěstí, že právě dramaturg naší filmové klapky Pavel Taussig napsal scénář k dokumentu Pokračování příště, který na klapce promítneme. Osobnost obrozence Heka přiblíží historik Jiří Mach a o historky z natáčení se podělí herečka a pedagožka Eva Vosková, Márinka ze slavného seriálu,“ sdělil Pavel Štěpán, hlavní pořadatel.

Blanka Bohdanová, dvojnásobná držitelka Ceny Thálie, jež ztvárnila mnoho nezapomenutelných rolí, se v Dobrušce představí jako neméně úspěšná malířka. Vernisáž výstavy Obrazy v malém sále kina uvede Zuzana Maléřová spolu s Miloněm Čepelkou a zpěvem doprovodí Alžběta Bohdanová. Osobnost Blanky Bohdanové přiblíží dokument z cyklu Neobyčejné životy.

Dalším hostem bude letošní jubilant spisovatel a scénárista Vladimír Körner. Na jeho počest zhlédnou diváci filmy Svědek umírajícího času a Post Bellum, aby se s ním pak setkali osobně během besedy, která začne v 17 hodin.

Blížící se výročí sametové revoluce připomene jednak studentský film Eduard a Bůh, dále dobový týdeník a především předpremiéra filmu Národní třída – dramatického příběhu s černým humorem režiséra Štěpána Altrichtera s Hynkem Čermákem v hlavní roli, který uvede ředitel společnosti Falcon Jan Bradáč.

Závěr hlavního dne klapky je věnován dvěma velkým personám, které už nejsou mezi námi: režiséru Miloši Formanovi prostřednictvím dokumentu Forman versus Forman a výtvarníkovi Jiřímu Trnkovi, od jehož smrti uplyne již padesát let, skrze filmy Dva mrazíci a Ruka.

To světoznámý spisovatel Milan Kundera oslavil v dubnu 90. narozeniny. Mnoho zajímavého o něm prozradí z filmového záznamu natočeného v Paříži jeho přítel Antonín Liehm. Na úplný závěr si přijdou na své vyznavači klasiky, tedy podívané provázené zvukem promítačky – historický 16 mm film Sladké sny promítne a uvede Pavel Hypius spolu s dramaturgem klapky Pavlem Taussigem.

Válečné drama Čest a sláva s Blankou Bohdanovou v jedné z hlavních rolí Dobrušskou filmovou klapku 2019 zakončí.

Reklama

Výběr článků

Načítám