Hlavní obsah

Dobroty z Jeseníků zavoní Vrbnem pod Pradědem. Bude se tu stloukat máslo i vařit z brambor

Novinky, Lenka Gulašiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 1. září se v čase od 10 do 21 hodin v penzionu U Hradilů ve Vrbně pod Pradědem uskuteční akce Bejvávalo aneb Co se vařilo a jedlo v kraji pod Pradědem. Jde o připomenutí historie slezské kuchyně s ochutnávkou slezských jídel a slezských koláčů.

Foto: Archiv Spolku Přátelé Vrbenska

Přijďte ochutnat tradiční pokrmy z kraje pod Pradědem.

Článek

Společný projekt Spolku Přátelé Vrbenska a MAS Hrubý Jeseník, který je podpořen z Programu rozvoje venkova, bude mít mezinárodní rozměr.

„Bejvávalo se zúčastní tým z Polska. Nyskie Ksiestwo Jezior i Gór (Niské knížectví jezer a hor), s nímž jsme v kontaktu díky Spolku Přátelé Vrbenska, je polskou obdobou českých místních akčních skupin,“ informoval Zdeněk Macrineanu z MAS Hrubý Jeseník a upozornil na to, že hosté z Polska předvedou i stloukání másla. „Jejich účast pro nás bude i velkou inspirací, protože v Polsku jsou kulinářské soutěže velmi oblíbené a prezentace tradičních pokrmů tam má hluboké kořeny.“ 

Akce a zejména kulinářské soutěže spojené s ochutnávkou, jež se uskuteční v čase od 14 do 17 hodin, se kromě polských hostů aktivně zúčastní i místní a regionální spolky, například Spolek paní a dívek ze Dvorců, Babský spolek z Heřmanovic a další.

„Půjde o kotlíkové vaření, kde základní surovinou budou brambory. Vzdáme tak hold našim předkům, kteří mnohdy měli k dispozici jen brambory a kousek sádla a z toho museli připravit oběd pro celou rodinu. Naši soutěžící budou mít ingrediencí k dispozici víc, takže uvidíme, co vykouzlí,“ usmívá se předseda Spolku Přátelé Vrbenska Karel Michalus a dodává, že součástí akce, jež navazuje na vrbenské oslavy stého výročí vzniku Československa, bude také výstava dobových fotografií zaměřených na gastronomii a návštěvníci si budou moci prohlédnout také staré jídelní lístky, nahlédnout do dávných receptur atd.

„Součástí projektu bude i workshop naměřený na tradiční gastronomii našeho regionu, chybět nebudou ani ukázky lidových řemesel a jarmareční prodej. Pozvali jsme řezbáře, přadlenu s kolovratem, kováře a zástupce dalších řemesel, pravou jarmareční atmosféru podtrhne flašinetář Zdeněk Hromádka, vystoupí tu 2G JazzBand Mirka Schubberta, vynikající houslistka Ilona Stryová i Duo Modulor. Připraveny jsou také zábavné aktivity pro děti,“ pokračuje Karel Michalus s tím, že akci finančně podporuje také město Vrbno pod Pradědem.

„Sobota 1. září bude dnem ukončení úspěšné Výstavy na ulici, kterou zorganizoval Spolek Přátelé Vrbenska. Exponáty budou následně přesunuty do našeho místního střediska Střecha, kde budou vystavovány až do konce října,“ zmiňuje Květa Kubíčková, starostka Vrbna pod Pradědem, a dodává, že ona sama díky výstavě obsahující více než 1 500 dobových fotografií nyní vnímá historický vývoj města a života lidí v něm mnohem intenzivněji. „Uvědomila jsem si mnoho průlomových událostí, které ovlivnily současnost i osobní životy.“

Zástupci Spolku Přátelé Vrbenska, MAS Jeseník a dalších subjektů se v neděli 2. září zúčastní Vojvodských dožínkových slavností v Paczkowě.

MAS Hrubý Jeseník připravuje na sobotu 8. září veletrh volnočasových aktivit určený rodičům a dětem z celého regionu. Je to první akce nového projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání na Bruntálsku (zkráceně MAP). 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám