Hlavní obsah

Diakonie Uherské Hradiště nově provozuje v Kasárnách dílnu pro další klienty

Novinky, Petra Kučerová

Sociálně terapeutická dílna na Studentském náměstí funguje už několik let. Od začátku roku ji nově provozuje Diakonie ČCE – středisko CESTA Uherské Hradiště. Ta ji převzala od Sociálních služeb a díky tomuto spojení mohla být rozšířena okamžitá kapacita služby ze čtyř klientů na klientů sedm.

Foto: archiv střediska CESTA
Článek

„Dílna se stala součástí Sociálně terapeutické dílny, kterou Diakonie provozuje již od roku 2017, díky novým prostorům tak vzniklo detašované pracoviště,“ uvedla vedoucí služby Michaela Bobková a dodala, že došlo také k rozšíření cílové skupiny.

„Původní dílna byla určena pouze pro osoby s duševním onemocněním, nově poskytujeme služby i osobám s mentální a kombinovaným postižením. Věková hranice je od 16 let do 64 let. Dílnu na Studentském náměstí navštěvují pouze klienti s mentálním a kombinovaným postižením. Aktuálně máme uzavřeno dvacet smluv.“

„Do dílny chodím ráda. Jsem zde velmi spokojená. Věnuji se vyšívání a právě vyšívám prostírku,“ svěřila se jedna z klientek dílny. Další připojila: „Ráda chodím do dílny pracovat. Vyrábím bižuterii, navlékám z korálků náhrdelníky a náramky.“ Třetí se zase těší, že si uháčkuje taštičku.

Služba je určená osobám, které nejsou dlouhodobě umístitelné na otevřeném ani chráněném trhu práce.

„U klientů dlouhodobě a pravidelně podporujeme rozvoj pracovních návyků a dovedností prostřednictvím sociálně pracovní terapie. Ta má vést ke zvýšení dosavadní životní úrovně a osvojení si dovedností, které povedou k začlenění do přirozeného sociálního prostředí. Službu poskytujeme bezplatně,“ doplnila ředitelka střediska CESTA Zuzana Hoffmannová.

„Klienti jsou velice kreativní a manuálně zruční. Pracují s různými materiály, vyrábějí například svíčky a mýdla, vyšívají nebo malují obrazy. Pracovní činnosti vždy volíme individuálně s ohledem na aktuální potřeby a cíle klienta,” dodala Michaela Bobková.

Zájemci o službu mohou získat další informace na webu www.strediskocesta.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám