Hlavní obsah

Dětský karneval na ledě se definitivně rozloučil s letošní zimou

Novinky, Stanislava Dvořáková

Od zimního stadionu v Ústí nad Orlicí bylo v neděli 23. února po celé odpoledne slyšet rytmické melodie a smích. To zde probíhal dětský karneval, jehož autorem byla nepočetná skupinka členů ústecké pobočky Církve bratrské, která se již třetím rokem postarala o tuto v dnešní době neobvyklou zábavu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Dlouhý had bruslařů otevřel na ledové ploše rej masek.

Článek

Venku sice panovalo již jarní počasí, ale přesto se zimní stadion zaplnil téměř třemi sty bruslařů a diváků. I když přítomné masky karnevalu pro děti byly většinou předškolního věku, vynalézavost maminek se dala po zásluze obdivovat.

Úvodní promenáda ukázala, že na brusle se postavit nepřišla jen drobotina, ale s patřičnou pomocí přispěli i rodiče, kteří zvládali techniku bruslení na výbornou. Svůj úspěšný comeback slavily i šlajfky, kdy tatínek střihl obloučky a holubičky z let dávno minulých a stal se středem pozornosti mladých adeptů tohoto umění. Ani další tatínek se svým nápadem nezůstal pozadu. Zřejmě vyhnán na vycházku, změnil ji v projížďku na bruslích i s malým nemluvnětem. Možná se tak holčička zapíše do historie krasobruslení svou první, byť nevědomou, kreací.

Poté zazněly známé melodie k tanci, i když popravdě viděno tančila tak jedině žížala v textu oblíbené písničky. Na ledě se naopak odehrávala vřava ve všech pozicích i projevech. O nápady však dnešní člověk nemá nouzi a tak se záhy na ledě objevily stoličky, takže ubylo pádů a nezletilí bruslaři s úspěchem zvládali úskalí jízdy na bruslích. Sem tam se sice objevil systém pochodu tip-ťap, ale i to starostlivá maminka vyřešila.

Král karnevalu a jeho organizátor Viktor Pešek předvedl několik odvážných pohybových kreací potřebných pro vyhlášené hry a začalo se soutěžit o sladké odměny. Problém nastal až při vyhlášení lovení prasátek, kdy bylo třeba najít první lovce. Na výzvu, zda je někdo z rodičů prase, nastalo na okamžik ticho. Našli se však tři odvážlivci a honička mohla začít - a byla to mela, jak se patří.

Rychlému spádu programu možná chyběla nějaká skupinová kostýmová scénka (trpaslíci, tučňáci, lekníny a podobně) na úrovni revue, která by se zapsala do paměti malých bruslařů třeba s touhou naučit se točit jako ten trpaslík. Ukázka závodní krasobruslařské jízdy (byť by byla i s dvojitými skoky) není tou pravou devízou pro tuto akci. Snad v příštím roce se karneval dočká i tanečního karnevalového vystoupení členek krasobruslařského oddílu z České Třebové.

Přínosem je poznání, že mnohým rodičům není bruslení cizím sportem. Zdálo se, že by svedli i správný skluz při překládání a jízdu v obloucích. Jejich drobotina má své vzory a základy k sportovnímu vyžití. Jen byla škoda, že mládež středního věku chyběla. Možná ji odradil název "dětský" a tak by pořádání karnevalu pro dospělé asi mělo také kladnou odezvu.

V každém případě se jednalo o příjemně strávené odpoledne a ani po dvou hodinách trvání se domů nechtělo. Odměnou bylo mimo cen tomboly předání diplomu 101 malým účastníkům s vyplněným křestním jménem, které pořadatelé si zapsali při příchodu dětí. 

Reklama

Výběr článků

Načítám