Hlavní obsah

Deset let dětských krojovaných hodečků v Dolních Dunajovicích

Novinky, Josef Šuba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když dětský soubor Dunajek poprvé pořádal krojované hodečky, málokdo mohl tušit, že tím zakládá tradici, která se stane pevnou součástí kulturního kalendáře Dolních Dunajovic a o níž se bude hovořit i za hranicemi naší země.

Foto: DNS Dunajek

Dětský soubor Dunajek na loňských krojovaných hodečkách

Článek

Nápad uspořádat dětskou obdobu "velkých" krojovaných hodů se zrodil v roce 2005 v hlavě vedoucí DNS Dunajek Marcely Kurucové.

„Napadlo nás to společně s mamkou. Ta chtěla, abychom se s Dunajkem účastnili místních hodů. Nakonec jsme to zavrhly s tím, že by si děcka měly užít hody po svém a rozhodly jsme se zorganizovat vlastní akci. Vznikla tak i příležitost, jak k nám pozvat jiné soubory a třeba jim i oplatit jejich pozvání,” vzpomíná Marcela Kurucová.

První ročník se konal v srpnu 2005 a byl od začátku vymyšlen tak, aby se děti cítily jako na hodech. Krojovaný průvod, v jehož čele kráčel malý stárek Pavel Karlík, vyrazil pro první stárečku Ivanu Snášelovou a nechyběl tu tradiční verbuňk, slavností nástup na taneční parket ani oblíbená taneční sóla.

„To byl také jeden z naších cílů, chtěli jsme děcka připravit na hody a naučit je, co se tam děje,” uvádí Kurucová. Tento cíl se podařilo splnit na jedničku. Většina dunajovické chasy, která se o hody v obci stará, v minulosti prošla právě Dunajkem. 

Hned první hodečky sklidily zasloužený úspěch a spokojenost návštěvníků i pořadatelů pak provázela všechny následující ročníky. Marcela Kurucová si dnes už nedokáže představit, že by Dunajek hodečky nepořádal: „Těší se na to děcka i jejich rodiče. Hodečky se už v Dunajovicích zabydlely a lidé rádi přicházejí. My jsme za celou dobu udělali jen jedinou změnu, když jsme hodečky přesunuli ze srpna na červen. Protože pozvat nějaký soubor o prázdninách, to je kolikrát nemožné.”

Důležitá je také účast dětských folklórních souborů z širokého okolí. Podle Kurucové je i tohle jeden ze smyslů dětských hodečků: „Naše děcka tam uvidí, že i ostatní děcka něco dělají a řeknou si, že je super, že to, co děláme my, dělají i jinde a baví je to. Tak by to mělo být. A navíc se i něco přiučí, ty soubory sem přivezou folklór, který se dělá u nich.”

Tradičními hosty dunajovických hodečků je třeba soubor Jarabáček z Drnholce nebo Poměnka z Tvrdonic. Na jednom z minulých ročníků se však objevil i český dětský soubor z chorvatského Bjelovaru.

Také letošní jubilejní hodečky slibují zajímavou podívanou. „Budeme se třeba věnovat bývalým stárkům a stárečkám. Všechny je představíme, předáme dárečky a necháme zahrát sólo. Někteří z nich navíc slíbili příjít v kroji, takže je určitě na co se těšit,” zve Marcela Kurcová.

Zbývá už jen dodat, že jubilejní, 10. Dětské krojované hodečky se uskuteční v neděli 15. června od 14 hodin v Dolních Dunajovicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám