Hlavní obsah

Děčínští kosmani si nadělili v pátek třináctého dvojčata

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třináctka a ještě k tomu v pátek, dva symboly smůly. Do děčínské zoologické zahrady ovšem naopak přinesly radost v podobě narození dvojčat kosmanů bělovousých. Opičata se mají čile k světu, v Děčíně začali s kosmaním chovem přesně před rokem.

Foto: zoo Děčín

Kosmaní rodinka

Článek

„Zajímavostí tohoto druhu je, že samci se po příchodu mláďat na svět projevují jako vzorní partneři. Ujímají se potomků, aby samice měla klid na zotavení, a matce je vrací pouze na krmení,“ vysvětlila mluvčí zoo Alena Houšková. 

Porod proběh v pohodě, rodiče se o své potomky vzorně starají. Mláďata nosí na zádech. Úspěšné páření svědčí o tom, že se kosmani cítí v novém prostředí dobře.

Kosmani bělovousí patří mezi drápkaté opice. Od ostatních druhů kosmanů je poznáme díky dlouhým bílým chlupům, které tvoří kolem uší jakési vějíře. Jsou aktivní ve dne, na noc se stěhují na stromy, kde vyhledávají dutiny, na rozdíl od ostatních opic neskáčou z větve na větev, používají ke šplhání ostré drápky. Žijí ve skupinách do 15 členů.

Jejich stravou jsou nejrůznější druhy ovoce, zeleniny, oříšků, sladké smůly a dalších dobrot. Jídelníček si neváhají zpestřit i hmyzem, což je pro ně dobrým zdrojem bílkovin. Jejich domovinou jsou tropické lesy Brazílie. Samice kosmanů bělovousých jsou březí zhruba 148 dní a zpravidla rodí dvě mláďata.

Reklama

Výběr článků

Načítám