Hlavní obsah
Foto: zoo Děčín

Děčínská zoo hlásí narození čtyřčat obřího hlodavce kapybary vodní

Kapybary vodní se v děčínské zoo znamenitě rozmnožují. Největšího hlodavce na světě chovají v Děčíně 27 let, za tu dobu se narodilo přes 20 mláďat. Před pár dny rovnou čtyřčata. "Mláďata jsou po porodu dokonale vyvinutá," uvedla mluvčí zoo Alena Houšková.

Foto: zoo Děčín
Děčínská zoo hlásí narození čtyřčat obřího hlodavce kapybary vodní

Od začátku se mají čile k světu

„Mláďata se mají čile k světu, matka se o ně vzorně stará a na jejich bezpečnost dohlížejí i ostatní členové stádečka. Naše zoo se věnuje chovu kapybar vodních už sedmadvacet Vloni to bylo dokonce rekordních 9 odchovů,“ sdělila mluvčí.

Březost kapybařích samic trvá pět až pět a půl měsíce a k páření dochází ve vodě. Většinou se rodí 2 až 8 mláďat, hmotnost se pohybuje okolo 1,5 kg. „Mláďata po narození následující den dokážou přijímat pevnou stravu. Matka jsou ale i přesto ještě dva měsíce kojí,“ doplnila mluvčí.

Výborní potápěči 

Kapybara vodní je výborným plavcem a dovede se i potápět. Tato „přerostlá morčata", jak jim lidé často říkají, pocházejí z tropických krajů Jižní Ameriky východně od And. Mohou dorůstat do hmotnosti až 80 kilogramů, délka těla se pohybuje v rozmezí od 1 do 1,3 metru a kohoutková výška na hranici 50 centimetrů.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků