Hlavní obsah

Cyklostezku Viničnou v Jizerských horách lemují bizarní skály i řopíky a pomníčky

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cyklostezka Viničná v Jizerských horách vede z Oldřichova v Hájích do Hejnic nádherným bukovým lesem. Štěrkovou cestu lemují žulová lavinová pole, bizarní skály a místy i řopíky. Spolu s ní prochází po modré značce poutní cesta, přes Poledník lze dojít do Bedřichova a nebo přes Špičák do Chrastavy.

Foto: Milan Turek

Kolem hranice Clam-Gallasovské obory prochází nová turistická stezka

Článek

Cyklostezky i turistické stezky romantickým prostředím, které je pro Jizerské hory neobvyklé bukovými lesy a množstvím zajímavých žulových útvarů, se nacházejí v oldřichovském revíru. Přístup ze železniční zastávky v Oldřichově v Hájích na rozcestí turistických cest ulehčí nově vybudovaná stezka podél hranice Clam-Gallasovské obory. Dvě cyklostezky Viničná a Oldřichovská jsou určeny svým povrchem ale jen cyklistům nebo jezdcům na koloběžce, nejsou značeny Klubem českých turistů.

Poměrně málo vyhledávanou cyklostezku Viničná v severní části Jizerských hor stvořili zčásti lesníci a zčásti vojáci. Se stavbou začali majitelé lesa před první světovou válkou a dokončena byla až v roce 1938 při budování vojenského opevnění. Tehdy byla také vykácena kvůli obraně velká část lesa.

Její délka od motorestu Koza do Hejnic je deset kilometrů a je jen zpevněná se štěrkovým povrchem. Historici tvrdí, že její název vznikl kvůli téměř celoroční přibližně stejné teplotě jako ve sklepě, původně proto ji nazvali Weinkellerstrasse-Sklepní cesta, podle původního názvu jedné tamější úžlabiny.

Podél trasy a v nejbližším okolí se nachází řada pomníčků, které připomínají tragické události, ke kterým zde došlo. Na samotné stezce připomíná pomníček Svobodova smrt motocyklisty po srážce s jiným motocyklistou.

O nalezení mnoha jizerských pomníčků a jejich zveřejnění se zasloužil vysloužilý hajný z Hájovny v Oldřichovském sedle Franz Hausmann. Na Viničné je nedaleko Viničné věže Plotna jeho pomníček. Ve stáří trpěl silnými bolestmi hlavy, a to byl zřejmě důvod, proč se vydal n po cestě až ke zmíněné věži, nádhernému místu a tam sám ukončil svůj život na stromě.

Effenbergův kříž zasazený do skály nedaleko Viničné stejně jako Patzeltův kříž, připomínají smrtelná zranění dřevorubců. Nejsmutnějším pomníčkem nedaleko od začátku stezky je pomníček Zabitého mládence. Kříž s obrázkem připomínají sedmnáctiletého zámečnického učně Antonína Neumanna, který byl na tomto místě 18. července 1825 oloupen o kapesné, čítající několik krejcarů a zavražděn, když šel navštívit rodiče do Hejnic neznámým tulákem. 

V letech 1936 až 1938 po změně politické situace v Evropě, především hrozbě války z Německa, rozhodla československá vláda budovat opevnění podél hranic. Na svazích Jizerských hor tak vyrostla obranná linie řopíků. Malé pevnůstky se nacházejí v nejtěsnější blízkosti stezky a zaujmou především pozornost kluků.

Zatímco Viničná směřuje do Hejnic východním směrem, axiála od severozápadu k jihovýchodu, značená zeleně, je určena k dobrodružným pochodům mezi bizarními skálami jako jsou Gorila na severní části včetně loupežnického hrádku nebo Zvon v jižní části. Oldřichovská cyklostezka směřuje západně do Mníšku u Liberce. Východiskem dvou cyklo a dvou turistických cest je Oldřichovské sedlo. Vlak z Liberce sem jede každou hodinu a vezme kola. Za parkování U Kozy se platí 50 Kč za den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám