Hlavní obsah

Co skrývá Hitlerovo doupě v poddolovaných Sovích horách?

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německá třetí říše je dodnes zahalena rouškou tajemství. Stále se například pátrá po ztracené Jantarové komnatě. Němci budovali řadu podzemních systémů, jejichž smysl zdaleka nebyl odhalen, některé zřejmě čekají na objevení. Největším komplexem jsou poddolované Soví hory v sousedním Polsku.

Foto: Vratislav Konečný

Wlodarz

Článek

Chtěli se tu ukrýt pohlaváři německé třetí říše? Měl být komplex Reise budován pro Hitlera? Nebo šlo o podzemní továrnu na výrobu tajných zázračných zbraní, které měly spasit říši?

Účel stavby podzemí Sovích hor ležící nedaleko našich hranic není znám. Jde o trochu opomíjenou turistickou zajímavost. Nejlepší příjezd je přechod Otovice-Tlumaczow na Broumovsku, poté směr Walbrzych.

V podzemí projdete trasu asi 500 metrů dlouhou. Ve skále vedou tři rovnoběžné štoly a systém podzemních chodeb má objem asi 14 000 m³. Je tu mnoho dokumateriálů, nálezů z podzemí, i maketa střely V-1. Následuje prohlídka částečně zatopeného podzemí Wlodarz.

Podzemní Obr

V létě 1943 přijely do Walimi, vesničky na úpatí Sovích hor nedaleko Walbrzychu, vojenské náklaďáky v doprovodu limuzín vysokých důstojníků. S nimi přijeli i civilisté. Dlouho diskutovali nad mapami rozprostřenými na chladičích vozů. Důstojníci si dělali poznámky a prováděli do map nákresy. Za pár dní se na místě objevila auta, která přivezla dělníky z organizace Schleisiche Industriegemainschaft AG z Wroclawi.

Začala výstavba Oberbauleitung Riese (česky Obr, polsky Olbrzym). Největšího německého podzemního komplexu budovaného během 2. světové války. Práce začaly současně na mnoha místech, podzemí mělo 30 vchodů, hlavních štol bylo 6.

V první stavební etapě se uvažovalo o halách pro montáž raket V 2, ke změně projektu pro Hitlerovo stanoviště došlo později. Kromě hlavní štoly ve Walimi se rubalo ještě v Osówce, dále chodby Wlodarz, Jawornik, Gontowa a Soboń.

Ve skalním masívu Wlodarz se začalo proti sobě razit ze čtyř stran – z východu od Walimi, ze západu od Gluszyc, ze severu od Jugowic a jihu od Sokolce. Nejvíce práce pokročily ve Walimi. Štoly a haly jsou osvětlené, z velké části vybetonované. Části chodeb jsou na konci zavalené a podle Poláků skrývají ještě mnohá tajemství a překvapení. Chodba ve Wlodarzi je částečně zavalená, podzemí je zatopeno.

Ohromení Rusové

Na jaře roku 1945 Němci viděli, že se blíží konec, a snažili se veškeré stopy zlikvidovat. To se týkalo i vězňů, kteří práce v podzemním pekle přežili. Pak ale přišel rozkaz z Berlína od někoho z vysoce postavených představitelů „říše“, snad od nejbližšího Hitlerova spolupracovníka A. Sperra. Okamžitě obnovit veškeré práce.

Z tábora Gross Rosen přijely transporty vězňů a začalo se znovu hloubit ve stěnách a betonovat. Bylo odvezeno všechno, z čeho by se dalo usoudit určení objektu. Němci chtěli po sobě zanechat zdání, že objekty neměly žádný strategický význam. 6. května přestaly veškeré práce, do povětří vyhodili vstupy. O dva dny později přišly první ruské jednotky. Ohromil je rozsah prací, tajemné betonové objekty, zamaskované v okolních lesích i budova, o které se soudilo, že by zde mohl být jeden z Hitlerových úkrytů.

Zatím je vše obestřeno tajemstvím. Dokumentace je možná po dobytí Berlína v ruských rukou. Rusové z Obra odvezli vše, co se dalo použít.

Reklama

Výběr článků

Načítám