Hlavní obsah

Cesty autovlakem na Slovensko využívá stále více zájemců

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen do Tater, ale také na východní Slovensko využívá pohodlí autovlaků stále více cestujících. Než se stresovat na stále rozkopaných dálnicích, je lepší najet se svým vozem v Praze na speciální vagón a nechat se pohodlně dovézt do cílové stanice.

Foto: archiv ČD
Článek

Osobáky i motorky

Noční autovlaky jezdí do Popradu, Košic ale i vzdáleného Humenného. Osobní vozy přepravují České dráhy do výšky dvou metrů, klasické vozy mají běžně výšku 1,60 metru, přepravit je možné i motorky.

Někdy kapacita nestačí

Autovlaky odjíždějí z Prahy večer ve 22 hodin a krátce po 23. hodině. V cíli jsou druhý den ráno: v Popradu v 7:05 hod., v Košicích v 7:41 hod. a v Humenném v 10:33 hod. Podobně jezdí také v opačném směru.

„Kapacita autovlaku do jednotlivých destinací je jeden nebo dva speciální železniční vozy, což představuje 10 až 20 běžných osobních automobilů střední třídy. V exponovaných dnech zařazujeme i třetí autovůz,“ informoval Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu.

Zatímco máte auto naloženo na speciálním vagonu, cestu strávíte pohodlně v lůžkovém nebo lehátkovém voze.

O prázdninách a na Vánoce je nával

„Jedenkrát týdně, v pátek z Prahy a v neděli ze Slovenska, jezdí také odpolední autovlak na lince Praha – Košice a zpět. Největší zájem o službu autovlaku je každoročně v hlavní letní turistické sezóně od června do září. Tradičně nejsilnější měsíce jsou červenec, srpen s přepravou až 2000 aut za měsíc a také období okolo Vánoc, na přelomu roku a o Velikonocích. Autovlak nejčastěji využívají turisté z Česka a Slovenska, mezi zákazníky jsou ale také například Němci, Holanďané, Britové nebo občané východoevropských států,“ doplnil tiskový mluvčí ČD Petr Štáhlavský  

Reklama

Výběr článků

Načítám