Hlavní obsah

Československé legie v ilustracích a obrazech. Muzeum v Rožďalovicích chystá výstavu

Novinky, Eugenie Hančarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum klasického knihařství v Rožďalovicích připravuje ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví a soukromým sběratelem Milošem Trnkou výstavu „Příběhy československých legionářů v ilustracích a obrazech 1918-1938“. Zahájí ji v pátek 29. června v 16 hodin.

Foto: Zdeněk Burian

Zdeněk Burian - návrh obálky pro časopis Malý čtenář - k povídce Josefa Masaříka Legionářský předvoj

Článek

Na výstavě se setkáte s méně známou částí tvorby malíře Zdeňka Buriana. Namaloval předlohy pro ilustrace k povídkám a románům o československých legionářích, ty jsou dnes uloženy v Památníku národního písemnictví v Praze. Díky zvětšeným kopiím si vychutnáte každý detail původních obrazů – olejomaleb, kvašů nebo akvarelů. Samozřejmě uvidíte i knihy, v nichž byly ilustrace použity. Jejich autoři jako Adolf Zeman, Rudolf Medek nebo Josef Masařík prošli legiemi a jejich zážitky byly pro ně uměleckou inspirací.

Zdeněk Burian patřil ke kmenovým ilustrátorům nakladatelství Josef Richard Vilímek ml., které bylo za první republiky jedním z největších. Zaměřovalo se na široké čtenářské vrstvy, vydávalo mimo jiné dobrodružnou literaturu pro děti i dospělé, včetně literatury legionářské. Velká důležitost se přikládala obrazové stránce knih.

Československé legie byly jednotky dobrovolnického zahraničního vojenského odboje Čechů a Slováků v první světové válce a v ruské občanské válce. Značně přispěly ke vzniku samostatného Československa. Komunistický režim pak ale informace o nich potlačoval, hlavně kvůli jejich boji proti bolševikům.

Výstava nabídne i tvorbu dalších umělců se vztahem k československým legiím a zrodu republiky, například malíře Jindřicha Vlčka nebo Vlastislava Hofmana.

Slavnostní zahájení výstavy, která je příspěvkem k oslavě stoletého výročí vzniku Československé republiky, se koná v pátek 29. června od 16 hodin. Při něm bude také promítnut film natočený před více než 60 lety v Rožďalovicích a Rajmanově knihařské dílně, z níž současné muzeum vzniklo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám