Hlavní obsah

Cena Premia Bohemica za rok 2017 byla udělena

Novinky, Jiří Smutný

Ocenění za mimořádný přínos české literatuře v zahraničí Premia Bohemica obdržel za rok 2017 německý bohemista Urs Heftrich. Stalo se tak na bohemistickém semináři, který se od 10. do 13. července koná na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích.

Foto: MZK Brno

Urs Heftrich

Článek

Urs Heftrich vystudoval slavistiku, germanistiku a filozofii na univerzitě v Heidelbergu. Působil na univerzitách v Bonnu a Trevíru a následně byl jmenován profesorem slovanských literatur v Heidelbergu. Kromě české literatury přednášel a přednáší i o ruském a polském písemnictví.

Jeho knižní překlady Zahradníčkových Jeřábů, Holanovy lyriky z třicátých a čtyřicátých let nebo Básní z koncentračního tábora od Josefa Čapka jsou projevem bytostného vnitřního zaujetí pro určitý typ reflexivní nebo metafyzické poezie. Řadu let pracoval na zpřístupnění celého díla Vladimíra Holana německému čtenáři.

Jako skvělý překladatel se ukázal i při práci na antologii české lyriky od 30. let 20. století do současnosti s názvem Jeskyněmi slovníku, vydané v roce 2006. Obsahuje překlady tak odlišných poetik, jako je Jiří Orten, Ladislav Dvořák, Jiří Kolář, Jan Zábrana, Josef Topol, Oldřich Mikulášek, Ivan Diviš, Petr Kabeš, Ivan M. Jirous, Zbyněk Hejda, Andrej Stankovič nebo J. H. Krchovský.

„Nápaditá, precizní a obětavá práce Urse Heftricha ukazuje českou literaturu vskutku jako jedinečnou součást evropské kultury,“ konstatoval literární historik Michael Špirit z Univerzity Karlovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám